Společné oslavy Vánoc, Velikonoc, svátků i českých a moravských lidových tradic jsou vzájemným pojítkem všech sedmi poboček Domovů seniorů pod značkou Anavita. Jak se jablonečtí klienti i zaměstnanci poprvé „poprali" s tradicí, která je typická průvodem roztodivných masek, dozlatova usmaženými koblihami či božími milostmi a hlavně vším, co je spojené se zabíjačkou a dobrotami z ní? Masopust pojali jako velké divadelní představení.

Naprostá „bomba", jak by nejspíš o historicky první oslavě masopustu v jablonecké pobočce Anavity prohlásili dnešní teenageři. A nejen oni. Podobně totiž akci, jejíž součástí byla vedle průvodu masek a lákavých vepřových hodů dokonce i svatba dvou jabloneckých klientů, ohodnotili také samotní jablonečtí klienti. Co se ten den tedy v nádherně zrekonstruované budově bývalé jablonecké Bižuterie přímo u přehrady Mšeno vlastně všechno dělo?

„Ve čtvrtek se u nás konalo masopustní veselí. Pojali jsme ho tradičně ve velkém a to i se svatbou! Vše se odvíjelo jako jedno velké divadelní představení. A protože celá řada našich klientů zažila podobnou akci u nás vůbec poprvé v životě, což si nemohli vynachválit, snažily jsme se jim s kolegyněmi tradiční masopust co nejvíce přiblížit. Se vším, co k němu patří. Nechyběl tedy průvod masek zařízením, tradiční masopustní koblihy, jitrnice, jelítka, čerstvé sádlo na chleba, škvarky, tlačenka, křen s cibulí zkrátka vše, co o masopustu všichni tolik milujeme, i když je to nezdravé. Pro jednou se ale svět nezboří," směje se vedoucí aktivit jablonecké pobočky Anavity Monika Dvořáková.

A aby toho nebylo málo, přichystala s týmem svých kolegyň klientům nejedno překvapení. Největším z nich byla asi svatba dvou tamních klientů. Zatím to bylo jenom jako. Ovšem podle reakcí nevěsty, která byla okouzlující stejně jako ženich, se jí to zalíbilo natolik, že se do budoucna mohou jejich spolubydlící dočkat možná i svatby skutečné?

„Budete ji ctít a mít rád, jak jen umíte?" ptala se Monika Dvořáková v lidovém kroji coby oddávající masopustního ženicha. „Ano," odpověděl nonšalantní pán s kloboukem na hlavě pod svatební slavobránou. Legraci nezkazila ani nevěsta v krásných bílých šatech a v kloboučku s květinou jako za starých časů. „Ano, ale nejenom pro tento dnešní den," odpověděla upřímně a vyvolala tak bouřlivý potlesk všech „svatebních hostů".

Atmosféru umocnily i tóny flašinetu, které k oslavě tradičního masopustu zněly celou společenskou místností jako kdysi. „Obrovská nostalgie. Pan flašinetář byl skutečně úžasný!" pochválila aktivizační Monika. Masopust se totiž v Čechách i na Moravě slaví už několik století.

Panoptikum masek, od medvědáře s medvědem na řetězu, šimla, kominíka se žebříkem, vepříka či báby s nůší, provázely od nepaměti také vepřové hody. Ne nadarmo se tak čtvrtku, kdy třídenní oslavy masopustu tradičně začínají, přezdívá „tučný".

„Ani u nás tak nechyběly klobásy, sádlíčko, jitrničky či jelítka. A dokonce si naši klienti nejen připravili masky, ale i sami vyškvařili sádlo a připravili velmi chutné škvarky," vyjmenovává Monika Dvořáková, jaké pochoutky na zvednutí cholesterolu si pro tento den v jablonecké Anavitě připravili a jak s kolegyněmi zapojily klienty do příprav. Oblizovali se všichni, kdo masopustní zabijačkové speciality ochutnali. A dokonce nechyběl ani svatební dort a koláčky. „Je to skutečně oběť od těch aktivizačních. Ona to není žádná legrace při tom všem připravit takovou velkou akci," pokyvovala uznale hlavou jedna z klientek. „My to pro naše klienty děláme rády a s láskou," odpovídá nadšeným seniorům tamní aktivizační tým. Tak zase za rok! Úspěch této akce byl totiž u klientů tak veliký, že už teď je jasné, že se z oslav lidového svátku zvaného masopust odteď stane v jablonecké Anavitě krásná tradice.

Text: Hana Raiskubová