Podle jeho dopravního náměstka Jana Svitáka je zvýšení cen jednou ze dvou variant, mezi kterými se proto kraj rozhodoval. „Druhou z možností bylo omezování spojů, což je cesta, kterou jít nechceme,“ dodal Sviták.

O novém tarifu budou ještě na konci měsíce hlasovat krajští zastupitelé. Pokud jej schválí, ke zdražení u jednotlivých jízdenek dojde u všech skupin cestujících, a to nejčastěji v řádech korun. Ceny na nejkratší vzdálenosti zůstanou stejné, na delších trasách si cestující sáhnou do kapsy hlouběji. I nadále ušetří ti, kteří k odbavení používají čipovou kartu Opuscard.

Včelař Jiří Janda ze Semil.
Včelaře v Libereckém kraji trápí hniloba i mor. Přibývají nová ohniska

K poslední větší úpravě tarifu došlo vloni v září, v souvislosti se zavedením státních slev pro děti, studenty a seniory. Kromě toho se upravily i ceny jízdenek pro dospělé – na většině relací zlevnily, na některých se ale cena papírových jízdenek zvýšila už vloni. Například z Liberce do Hrádku nad Nisou se cena papírové jízdenky vloni zvedla z 32 korun na 35 korun. Od letošního listopadu cestující zaplatí ještě více, 40 korun.

Zdraží také předplatní kupóny, například měsíční z Liberce do Jablonce nyní stojí 600 korun, nově vyjde na 720 korun. „Do začátku platnosti nového tarifu si lidé budou moci předkupovat kupóny na příští rok za stávající ceny, čímž mohou ušetřit,“ upozornil Sviták. Beze změny mají zůstat ceny síťových jízdenek, které platí na všechny dopravní prostředky v celém Libereckém kraji. Kompletní tarif i se srovnávačem starých a nových cen kraj plánuje zveřejnit během září.

Vyhlášení vesnice roku libereckého kraje 2019 a předání cen ve Svojkově.  Hlavním vítězem se stala vesnice Svojkov na Českolipsku.
Svojkov slavil zisk krajského titulu Vesnice roku, těší se na celostátní finále

Tarif vedení kraje podle hejtmana plánuje vyhodnocovat každé dva roky a případně jej korigovat v závislosti na inflaci. „Není možné, aby podíl nákladů na veřejnou dopravu, který platí sami cestující, dále klesal,“ doplnil Půta s tím, že kraj financuje zhruba 65 procent nákladů na krajskou dopravu.

PŘÍKLADY: JAK SE ZMĚNÍ CENY?
(aktuální/nová cena)

Jablonec - Liberec
Papírová: 25 Kč/30 Kč
Opuscard: 20 Kč/26 Kč

Jablonec - Turnov
Papírová: 40 Kč/40 Kč
Opuscard: 32 Kč/42 Kč

Jablonec – Železný Brod
Papírová: 30 Kč/35 Kč
Opuscard: 24 Kč/31 Kč