Přesně v deset hodin se Josefovým Dolem rozezní první výstřel, který na trať vyšle první elitní vlnu závodníků. Pojede se opět pouze jedna trať v délce 63 kilometrů s převýšením 1546 metrů. Start i cíl jsou ve zmiňované obci, která se stejně jako v minulých ročnících na několik dní rozroste o tři a půl tisíce lidí. „Samozřejmě, že jsme za tuto akci rádi. Naplní se nejen hotely a pensiony, ale přínosem je pro celé město i vzhledem k propagaci Josefova Dolu," řekl starosta této obce Jan Miksa.

„ČT Author cup se letos jede už po dvacáté a za dobu své existence si vybudoval nejen dobré jméno, ale udělal mnoho i pro propagaci Libereckého kraje a Jizerských hor. Sportovní aktivity všeho druhu podporujeme, proto jsme neopomněli ani na tak významný závod, na jehož start se každoročně sjedou tisíce profesionálních i amatérských sportovců. Všem držím palce a přeji, ať úspěšně dojedou do cíle," vzkázala závodníkům Alena Losová, radní pro školství, mládež, sport, tělovýchovu a zaměstnanost Libereckého kraje. Z kraje také putovalo na ČT Author cup z přímé podpory sto padesát tisíc korun.

O oblíbenosti tohoto podniku svědčí i počet jeho účastníků. „Od minulého pátku je vyprodáno," uvedla za organizátory Iva Štěpánková. Na startu tak bude tři a půl tisíce závodníků. Pořadatelé mají natištěno o sto čísel více kvůli rezervě, když se některý ze závodníků odhlásí, tak aby byla právě tří a půl tisícová kapacita využita.

Vzhledem k délce a náročnosti závodu bude na bezpečnost a zdraví dohlížet také Horská služba. „V terénu budeme mít čtrnáct pracovníků," prozradil náčelník záchranářů v Jizerských horách René Mašín. Podle něj jsou nejčastější příčinou zranění úrazy z neopatrnosti. Na vině je nepozornost a někdy i rychlost ve sjezdech. „Je to kombinace mnoha aspektů. Jde o masový závod," dodal.

Na závod se chystají i policisté. Dohlížet budou po celou dobu na klid a veřejný pořádek. „Žádáme všechny účastníky a návštěvníky této akce, aby důsledně zabezpečili svá zaparkovaná vozidla a nenechávali v nich žádné odložené věci, které by mohly lákat zloděje ke krádežím Na samotné závodníky pak apelujeme, aby svá jízdní kola před závodem a následně i po jeho skončení řádně zabezpečili proti odcizení a nedali tak nikomu příležitost volně odložená jízdní kola bez obtíží odvézt," upozorňuje tisková mluvčí jablonecké Policie ČR Dagmar Sochorová.