„I jména pro mláďata Liam, Gaia a Sambur navrhla v roce 2012 veřejnost," uvedl mluvčí zoo Jan Kubánek. Zoo tehdy dostala přes 2500 návrhů a jména vybrala proto, že odkazovala na první generací bílých tygrů chovaných v Liberci, na původ jejich otce i místo přirozeného výskytu tygrů indických.

I letos by se návrhy měly vztahovat k domovině těchto šelem nebo k libereckému chovu. „Složení pohlaví dvojice tygřat není v tomto okamžiku ještě známé. Své návrhy na jedno mužské a jedno ženské jméno mohou zájemci posílat na email marketing@zooliberec.cz," dodal Kubánek. Tipy je možné posílat konce dubna. V květnu pak vedení zoo a zoologové vyberou dvě jména, která se jim budou zdát nejvhodnější. Jména zveřejní při křtinách, které by měly být v sobotu 21. května.

Zvláštní formu tygra indického má zahrada od roku 1994, úspěšný odchov se jí ale povedl jen dvakrát, v letech 2002 a 2012. Bílí tygři jsou nejpopulárnějšími a nejatraktivnějšími zvířaty v Liberci. Jejich bílé zbarvení je dáno částečným albinismem, kdy jim chybí oranžové barvivo. Z chovatelského hlediska nejsou sice nijak zvlášť cenní, díky své popularitě ale pomáhají zachraňovat skutečně ohrožené druhy zvířat.

Tygřata narozená na konci února nyní mohou návštěvníci zoo vidět hlavně na obrazovkách v prostoru vstupní budovy a pavilonu zooexpo. „Už se několikrát zjevila během otvírací doby i v expozici," uvedl Kubánek. Navenek zatím tygřata prospívají, jak mají. Do konce dubna by tygří duo mělo absolvovat velkou veterinární prohlídku, čipování a vakcinaci. „Zatím nevíme, kdy k tomu dojde. Matka se zatím od mláďat nechce vzdálit," dodal mluvčí.