V pátek projížděl spolu s Kateřinou Klasnovou na pozvání poslance  a stranického kolegy Petra Skokana Libereckým krajem. Jednou ze zastávek byl jablonecký hotel Zlatý lev či liberecký Babylon.

Hodně se mezi lidmi špičkuje na téma doktor Rath. Objevuje se obrovská spousta vtipů. Nevyšumí ale celá kauza?
Jsem přesvědčen, že ne. Budeme mít první velkou rybu. To je první kostka domina. Doufám, že jich bude víc. Může dojít i k obměně čtvrtiny parlamentu. Někteří lidé z ODS a TOP 09 jsou zaskočeni, že by na ně mohlo také dojít.

Nic podobného se v republice v novodobých dějinách nestalo.
Tak dobrou práci policie, kterou sleduji čtyřicet let, jsem ještě neviděl. Podle mne je to především díky výměně policejního ředitele. Před čtyřmi lety se nikomu nesnilo, že se policie odváží obvinit třetího muže ČSSD.

Zůstane tedy ve vězení?
Chystám se s dalšími šesti kolegy do vězení já. Za Rathem. Jinak ho přivedou v poutech za námi, což bude pěkná ostuda. Mandátový výbor zasedá právě v úterý. Podle mě zřejmě doporučí jeho vydání.

Kolik by mu mohl soud vypočítat?
Hrozí mu dvanáct let. A myslím, že soud bude tak týden před volbami, a to ať budou kdykoliv… Jenže by všichni měli počítat s tím, že podle legislativy se z něj může stát spolupracující obviněný. To by mu sice vyneslo asi jen podmínku, ale… mohl by shodit celé vedení sociální demokracie a odtajnit systém rozkrádání. Až se lidé dozví celou tu propracovanou strukturu kradení, může dojít k revoluci srovnatelné s cinkání klíči.

Ovšem ani vaše strana také není bez poskvrnky.
Musím se veřejně omluvit, že jsme do politiky přivedli některé exoty. Ale lidem do hlavy prostě nevidíme. Odpadlík je vlastně totéž co přeběhlík. Přeběhlíci jsou vítáni, ale současně nenáviděni. Chápu, že naštvanost na politiky je obrovská. Ubývají nám lidé… stejně jako všem ostatním stranám.

Jste s dosavadním přínosem vaší strany do politiky ale spokojen?
Lidé mi říkají, že jsme třeba v rozkrývání korupce udělali úplný houby. Ale teprve teď se to všechno začalo hýbat a já z toho mám radost.Od 1. ledna je v platnosti zákon o trestní odpovědnosti právnických osob, tedy firem. A to včetně „trestu smrti", což tedy znamená zrušení. A teď si představte, že dojde k velké přešetřování nějakého výběrového řízení, které bylo zmanipulované. To bude ale masakr. Tak z toho mám radost, že se to povedlo.

Konkrétnější byste být nemohl?
Mohl… třeba jak velkým penězům se nám podařilo zastavit odejít. Ještě za Fisherovy vlády připravovali těsně před volbami ubytovnu pro sestřičky ve vojenské nemocnici za šest a půl miliardy. No to by mohly bydlet v Hiltonu i se snídaní dvacet let. Podařilo se to zvrátit, ale odstupné bylo dvě stě dvacet milionů. A možná ani podle Nejvyššího kontrolního úřadu ani nemusely být ty peníze vyplaceny. Takže je taky někdo šlohnul.