Celkem pět pracovníků veřejně prospěšných prací (VPP) vybrali za asistenty jablonecké Městské policie. Od úterý 5. května hlídají tito muži na pěti jabloneckých přechodech pro chodce, s právem zastavit projíždějící auta a umožnit chodcům bezpečný pohyb přes ulici. „Zatím jde o zkušební provoz, pokud se osvědčí, předpokládáme rozšíření počtu asistentů," řekl ředitel Městské policie Jablonec nad Nisou Luboš Raisner.

Pracovníci v čepicích a reflexních vestách s nápisem ŠKOLA asistent MP jsou vybaveni terčíkem k zastavování provozu. Na přechodech v blízkosti základních škol Liberecká, 5. května a Sokolí a také na křižovatkách ulic Rýnovická P. Bezruče a 5. května Růžová dohlížejí na bezpečnost silničního provozu v době, kdy děti chodí do školy a ze školy, tj. ráno 7.30 8.15 a odpoledne 12.30 13.30.

„Odpolední služby na přechodech jsou novinkou, kterou zavádíme, abychom zajistili co největší bezpečnost zejména menším dětem, které se vracejí ze školy domů. Dosud jsme neměli dostatečnou kapacitu strážníků, asistenti nám umožňují služby rozšířit. Věřím, že se jejich práce osvědčí," komentuje odpolední hlídky ředitel Raisner.

Jablonec pomáhá dlouhodobě nezaměstnaným

Jablonec je z hlediska zaměstnávání dlouhodobě nezaměstnaných na špici. „S úřadem práce v oblasti veřejně prospěšných prací spolupracujeme už více než deset let, v současné době jablonecký magistrát v různých režimech zaměstnává sto padesát lidí," potvrzuje tajemník úřadu Marek Řeháček.

Pracovníci VPP a veřejné služby vykonávají většinou úklidové práce, pomáhají ve školských zařízeních s úklidem venkovních prostor, uklízejí na radnici, provádějí jednoduché údržbové práce.

Tito lidé uklízejí také na radnici, provádějí jednoduché údržbové práce, pracují jako recepční v domech zvláštního určení a nyní nově také jako asistenti městské policie.

Práce nezaměstnaných je ve městě vidět, ulice i chodníky v centru jsou uklizené. „Je třeba si uvědomit, že se jedná o lidi bez pracovních návyků, kteří by také mohli sedět doma nebo na lavičce na náměstí a k jejich pracovnímu nasazení je potřeba takto přistupovat. Na druhou stranu ušetří magistrátu měsíčně stovky tisíc korun, které bychom za práce museli zaplatit externím dodavatelům," řekl na rovinu primátor Jablonce Petr Beitl.

V jiných městech na Jablonecku dohlíží na přechodech, stejně jako v Jablonci, většinou strážníci. Nově ovšem tuto činnost převezmou například v Tanvaldě nebo Smržovce Asistenti prevence kriminality. Ti začnou v obou městech fungovat už od začátku června. V současnosti se zájemci o tuto práci hledají také v Jablonci.