Koloběžky, elektrokola, rozhledny, vyhlídky, crossgolf, fotbalgolf. To vše leze najít v létě na místech typických pro zimní sporty, konkrétně na Tanvaldském Špičáku a Severáku v Jizerských horách.

Zkrátka i na horách lze zažít plnohodnotnou letní dovolenou.

Na Tanvaldský Špičák se od pátku do neděle dostanou výletníci i lanovkou a to od 10 do 17 hodin. „Lanovkou přepravujeme i kočárky a kola. Na vrcholu Špičáku funguje půjčovna terénních koloběžek pro cestu dolů," prozradil jednatel SKI Bižu Pavel Bažant.

Nahoře je samozřejmě otevřena a to denně rozhledna. Vedle rozhledny se nachází skalní vyhlídka Fanterova skála, která byla před několika lety odlesněna, aby mohla znovu sloužit i turistům pro rozhled do krajiny.

U nástupní stanice lanové dráhy je velké parkoviště, které je bezplatné.

Ještě větší zábavu nabídnou turistům na Severáku. V budově Malé Arniky na Hraběticích denně od 10 do 18 hodin otevřena půjčovna elektrokol a koloběžek.

Na sjezdovkách si mohou zájemci zahrát na 9 crossgolfových jamkách. Potřebné vybavení je k zapůjčení a před hrou vysvětlí základy golfového úderu.

Novinkou pro letošní léto je 18 jamek na fotbalgolf. Jedná se o obdobu golfu, která se hraje s klasickým fotbalovým míčem a cílem hry je dostat míč na co nejméně úderů do jamky. Pod jamkou si představte betonovou skruž o průměru 45 cm, která je umístěna pod či nad zemí. Délka okruhu po všech jamkách je cca 1,5 km. Aktivita je vhodná pro všechny věkové kategorie.

„Pro nejmenší návštěvníky Severáku máme připravenou orientační stezku. Po okolí jsme umístili stojánky s razítky. Na kartičku, kterou je možné získat v půjčovně, je třeba otisknout razítka ze všech stojánků," doplnil Pavel Bažant.