V plejádě sportovních ikon, ke kterým dětí vzhlížely, je Jágr i Nedvěd. A dnes? Kdo jsou jimi dnes pro náctileté kluky nejen z Jablonecka? Jezdci. Konkrétně jeden. Tomáš Slavík.
Pro šestnáctiletého Martina Kopeckého rozhodně. Na Dobré Vodě se spolu potkali o víkendu i v jednom závodě, ve fourcrossu.

Co vlastně takový fourcross je?

Představte si dívčí ikonu, olympijskou vítězku Evu Samkovou. Ze svahu jede se třemi dalšími závodnicemi, přes překážky a ostrými zatáčkami. Cílem je pochopitelně dojet jako první. Vyměňte její snowboard za kolo a máte zmíněnou disciplínu.

Finále závodu světové série horských kol ve fourcrossu, JBC 4X Revelations, proběhlo 15. července v bikeparku v Jablonci nad Nisou. Na snímku zprava Noel Niederberger a vítěz domácího závodu a zároveň celé letošní série, Tomáš Slavík.
FOTOGALERIE: Sjezdovce opět kraluje Slavík

Co vís přivedlo k tomuto sportu?

K fourcrossu mne přivedl můj starší bratr, který také jezdil, a to čtyři roky. Přestal a tím. Momentálně jsem to vzal za něj já.

Jak dlouho už jezdíte?

Závodně jezdím dva roky, ale sám za sebe už čtyři.

Kdo je vaším vzorem v tomto sportu, pokud nějaký máte?

Určitě je mým velkým vzorem Tomáš Slavík.

Andrea Dunová je zakladatelkou a autorkou Dornovy metody pro zvířata.
ROZHOVOR: Neučím jen metodiku, měním pohled lidí na zvířata

Byl jste již někdy na nějakém větším závodě, nebo tady na Dobré Vodě byl ten první?

Už jsem startoval… pár závodu už za sebou mám. Jel jsem například nominační závod Mistrovství světa v Kosmonosech, dále Speed and Style Contest v Zásadě a Bobovka Cup v Tanvaldě. V Tanvaldě jsem byl dokonce jeden rok na pátém místě, což mě dost potěšilo a opět posunulo dál.

Sjezd vypadá děsivě. Měl jste někdy nějaký vážnější úraz?

Ano, měl jsem vážnější úraz, minulý rok. Zlomil jsem si těžce ruku.

Jak vidíte svojí budoucnost ve fourcrossu?

Určitě bych to chtěl dotáhnout co nejdál, protože je to sport, který mě baví a naplňuje mě. Momentálně sice nastupuji na střední školu, takže se bojím, aby mi to neubíralo čas z tréninků, ale budu se snažit pro svou budoucnost ve fourcrossu udělat maximum.

Jak jste se těšil na svůj první start na JBC 4X Revelations?

Trochu jsem se toho bál, protože je tu opravdu velká konkurence. Byl jsem i nervózní, ale zároveň se opravdu moc těšil. Jsem rád, že jsem konečně jel závod i ve svém rodném městě.

Kateřina Bojková