Za projektem na oživení libereckých ulic stojí majitel zdejšího knihkupectví Martin Fryč. Na září také pozval do Liberce pět zkušených pouličních umělců. „Chceme ukázat, že se tomuto typu umění věnují nejen místní začínající umělci, ale i jejich slavnější kolegové, jako například Jitka Malczyk či Eliška Sýkorová,“ řekl Fryč.

„Od začátku našich snah sleduji rostoucí oblibu pouličního umění. Stále více kolemjdoucích se usměje, pozastaví či poslechne jednu dvě písně. Někteří si i sednou na připravené lavice a užijí vystoupení,“ dodal.

Dobrovolní hasiči ve Frýdlantě zažili o víkendu velkou slávu.
FOTO: Dobrovolní hasiči ve Frýdlantě si připomněli 150 let od svého založení

Pro úspěšné splnění kampaně je potřeba vybrat 30 tisíc korun, aktuálně přispěli lidé částkou přes pět tisíc. Do konce projektu zbývavjí tři dny a aktuálně je vybráno přes 10.000 korun. „Většina částky pokryje honoráře, i když si umělci často sníží odměnu z důvodu sympatií k oživování dění v ulicích,“ upřesnil Fryč.

Kdo se rozhodne projekt na Startovači podpořit, na toho čekají odměny v ryze knižním duchu, ať už se jedná o plátěnou tašku s logem knihkupectví, záložky, knihu Karpatské hry od Miloslava Nevrlého či „Čaj o páté“, který zahrnuje malé občerstvení a povídání o knižních novinkách a liberecké kultuře s Martinem Fryčem.

Jizerské hory.
„Les není továrna na dřevo,“ říká šéf ochrany přírody Jiří Hušek

Do snah o oživení pouličního umění předtím investoval buď sám majitel, nebo využil podporu ze strany města Liberec, jako tomu bylo v srpnu díky grantové podpoře. „Občas plánujeme oslovit libereckou veřejnost a požádat ji nenásilným způsobem o finanční pomoc,“ doplnil Fryč.

PIRÁTI V AKCI

Liberecký knihkupec není první, kdo se v kraji snažil získat peníze prostřednictvím crowdfundingové kampaně. Tuto možnost využila například i Pirátská strana v Jablonci nad Nisou, které se podařilo získat 15 tisíc korun na projekt Piráti za lepší Jablonec. „Věřili jsme, že naše kniha Lepší Jablonec vzbudí zájem veřejnosti a získá dostatečnou finanční podporu,“ zmínil za Piráty Jan Polák.

Publikace nabízí vizi, která Jablonci dle slov Pirátů dlouho chyběla a na více než sto stranách kniha představuje, jak to udělat a co to městu přinese. „Veškeré náklady padly na jazykové korektury a samotné vytištění knihy,“ doplnil Polák.

Ondřej Kolek, předseda České pirátské strany pro Liberecký kraj, na snímku z 21. října v Jablonci nad Nisou.
Piráti do liberecké politiky nevplují. Nemají dostatečnou členskou základnu

Startéři si mohli vybrat z pěti odměn jako například Pirátské tričko (250 Kč), kniha O jablku a dalších (250 Kč) či setkání s jabloneckým předsedou Pirátů (500 Kč) nebo setkání s krajským předsedou Pirátů (1.000 Kč). „Přemýšleli jsme o tom, co by mohlo být pro lidi, kteří se chtějí podílet na vylepšování našeho města, zajímavé. A jsme rádi, že se odměny setkaly s pozitivním ohlasem a pomohly nasbírat prostředky a kampaň dovést úspěšně do cíle,“ upřesnil Polák s tím, že kapacita obou setkání byla vyčerpána.

Publikace Lepší Jablonec spatřila světlo světa na začátku září, kdy byla i slavnostně pokřtěna. „Ohlasy máme výborné a kniha budí velký zájem nejen u lidí v Jablonci,“ uzavřel Polák.

TUTTI FRUTTI A MARTINIK

V České Lípě mohli zase zájemci podpořit projekt taneční skupiny Tutti Frutti Česká Lípa, která se nominovala na mistrovství světa hip hop unite na Martiniku. „Crowdfundingovou kampaň mi poradil jeden známý, předtím jsem to neznala. Vybírali jsme 80 tisíc korun, abychom pokryli náklady účasti na MS,“ doplnila zakladatelka skupiny Kateřina Kohoutová. Odměny byly rozmanité od pohledu či fotky z Martiniku přes baťůžek a tričko až po lektorné na rok zdarma. „Doufali jsme, že bude kampaň úspěšná. To se nakonec vyplnilo a usnadnilo nám to cestu na mistrovství,“ shrnula Kohoutová.

Českolipská taneční skupina Tutti Frutti letos slaví desáté výročí existence.
Své sny si plním každý den, říká trenérka Tutti Frutti Kateřina Kohoutová