Má zabránit krádežím, případně odhalovat odcizená jízdní kola. Metoda forenzního značení bicyklů, kterou nově nabízí město Česká Lípa, poskytuje jednoduchou prevenci proti zlodějům. A zájem je velký. První várku termínů, kdy si mohou obyvatelé Lípy nechat kolo označkovat, obsadili během pár dnů.

První kola dostanou syntetickou DNA na začátku prázdnin. K dispozici bylo bezmála 60 termínů během čtyř červencových dnů a všechny už jsou plné. „Další dny na srpen a září budeme ještě doplňovat. Snahou bude také nabídnout více termínů v odpoledních hodinách. V letošním roce má město k dispozici sadu identifikačního forenzního značení, se kterou je možné označit 200 jízdních kol a 50 invalidních vozíků,“ říká mluvčí českolipské radnice Kristýna Kňákal Brožová.

Značení provádějí strážníci na dopravním hřišti. Před samotnou procedurou musí lidé kolo řádně očistit. Předložit musí občanský průkaz a ideálně kupní smlouvu ke kolu. „Pokud smlouvu občané mít nebudou, stačí čestné prohlášení, že jsou majiteli kola či vozíku,“ dodává Brožová.

Látka není vidět

Forenzní metoda umožňuje jízdní kola, ale také koloběžky nebo invalidní vozíky opatřovat unikátní látkou, v níž jsou mikrotečky s kódem, které nejsou viditelné pouhým okem. Kolo je označené zřetelnou samolepkou, která potencionální zloděje informuje, že je opatřeno syntetickou DNA a zaregistrováno v nadnárodní databázi výrobce tohoto značení. Policii umožní okamžitou identifikaci a zároveň je prakticky nemožné, aby zloděj DNA odstranil. Navíc, „ocejchováním“ kola nedochází k jeho estetickému či faktickému poškození.

Uzavírky a objízdné trasy. Červená: místa práce Zelená - objížďka směrem od Liberce. Černá - objížďka směrem na Liberec. Fialová - společná trasa objížděk
Řidiči se kvůli stavbě dešťové kanalizace musí připravit na objížďky

Česká Lípa je v Libereckém kraji zatím jediným městem, které forenzní značení kol lidem nabízí. Stejnou možnost, jak ochránit svůj majetek, by však mohli v budoucnu mít i lidé v Liberci. „Výhled na využívání této metody souvisí i s plánovaným navýšením počtu strážníků. Pokud by se jejich počet přiblížil číslu 100, o projektu bychom začali jednat. Plán prevence kriminality a preventivních projektů se v současné době připravuje a projekty na další období jsou zatím ve fázi příprav,“ podotýká mluvčí Městské policie Liberec Daniela Bušková.

V řadě měst v kraji využívá městská policie Cerek, tedy Centrální registr kol. Přístup do něj mají strážníci v Doksech, Hrádku nad Nisou, Tanvaldu nebo v Jablonném v Podještědí. Zaregistrovat své kolo do systému muže každý pomocí webu cerek.cz nebo právě u partnerů projektu, kterými jsou kromě měst také některé cykloprodejny.

Ilustrační foto
Liberecký kraj zveřejnil zdravotnickou studii. Lidé jsou až příliš nemocní