Jablonec n. N. – Zdeňka Bradáče našim čtenářům netřeba blíže  představovat. Profesionální kouzelník, iluzionista, žonglér, eskapolog a držitel pětadvaceti zápisů ve slavné Guinnessově knize rekordů v současnosti připravuje nová kouzla a iluze. Také se mu povedlo získat zpět několik eskamotérských rekordů, které mu před časem sebrala konkurence z celého světa. A kdybyste se ho zeptali, zda bude letos obávaný konec světa, řekl by vám, že rok 2012 nepovažuje za poslední, ale rozhodně za zásadní. Více už v následujícím rozhovoru.

Přestože jste loni po pětadvacátém zlomeném světovém rekordu avizoval, že dál už budou u vás na prvním místě kouzla, tak v poslední době znovu ve velkém lámete světové rekordy. Proč?

Po pětadvacátém rekordu jsem se hodně zaměřil na magii. Do svého repertoáru jsem zařadil nová kouzla a iluze. Také jsem začal pracovat na jiných projektech. K rekordům jsem se  vrátil loni v říjnu, když mi volali z Pelhřimova, abych pokřtil nové vydání Guinnessovy knihy rekordů.

Sledujete tedy průběžně, zda jsou vaše rekordy stále aktuální? A jaká je vlastně konkurence?

Sleduji. A konkurence je čím dál větší. Jen v minulém roce se objevilo celkem devět rekordmanů z celého světa, kteří překonali mé rekordy. Někdy mě o tom, že mě někdo překonal, informuje sám zakladatel německé knihy rekordů Ralf Laue.

A kdy vám dal vědět naposledy?

To bylo loni v prosinci, když byl čerstvě překonán jeden můj žonglérský rekord. Zkazil mi tak celé Vánoce (smích).

Sám o sobě říkáte, že jste především kouzelník a iluzionista, ale vypadá to, že lámání rekordů se vzdát nechcete. Jak to tedy vlastně je?

Když jsem viděl, kolik z mých rekordů je už pokořeno, musel jsem s tím něco udělat. Pozvolna jsem trénoval celý loňský rok. A jenom teď  během února se mi povedlo zlomit pět rekordů. U některých si toho vážím moc, protože konkurence je vylepšila výrazně. Limity jsou teď  ale ještě dál a pro ostatní nebude snadné je překonat.

To zní, jako byste chtěl vytvářet rekordy, které budou na hranici lidských možností…

Do budoucna určitě chci ještě některé výkony posunout na vyšší level a chystám i více nebezpečných kousků. Je to celé o soutěživosti, radosti, experimentování a chuti být nejlepší.

Ale určitě také o tréninku. Kolik mu vlastně věnujete času?

S tréninkem je to různé. Na některé rekordy jsem musel intenzivně trénovat i přes rok, na jiné pár měsíců. Obzvlášť fyzicky náročný byl rekord pro nejdelší výdrž v žonglování se čtyřmi míčky. Během příprav jsem prožongloval desítky hodin a také posiloval. Ale nejde jen o trénink. Při úniku ze svěrací kazajky vzhůru nohama jsem musel zhubnout pět kilogramů, abych měl šanci se zlepšit.

Když se zaměříme na kouzla a iluze, kde vlastně nejčastěji vystupujete?

Nejvíce vystupuji na firemních a soukromých akcích. Rovněž také na plesech či v kasinech. V televizi se kouzlům v současnosti moc prostoru nedává, ale to se snad brzy změní.  Sezonu jsem zahájil vystoupením na reprezentačním plese města Frýdek Místek. Dalších akcí už proběhlo několik a nyní se řeší i nabídky z Německa a Ameriky. Mám také radost, že v březnu začne moje škola žonglování, ve spolupráci s časopisem ABC. Povedly se rovněž nové rekordy a daří se i přípravy dalších projektů.

Když je řeč o projektech, vzpomínám si, že před časem jste čtenářům Deníku avizoval, že chcete v budoucnu v oblasti iluzí předvádět dosud nevídané věci, jakožto i mizení velkých známých věcí nebo staveb. Připravujete už něco konkrétního?

Velké věci vyžadují velkou přípravu. Projekty tohoto typu jsou zamýšleny především pro televize a byla by vlastně velká škoda, kdyby unikly oku kamery. V minulém roce už jsem se s některými televizemi spojil a jednání stále pokračují.

Když se budeme držet regionu, tak loni jste přímo v naší redakci předvedl skvělou iluzi, nebo možná vizionářství, když jste dopředu úspěšně trefil výsledek fotbalového utkání a říkal jste tehdy, že i v tomto případě by se dalo předvést něco ještě většího. Zopakujete tedy něco podobného?

Hodně lidí si tehdy myslelo, že se v předpovědi spletu a vůbec mi nevěřili. Když pak viděli, že jsem neselhal, začali mě naopak žádat, abych jim poradil výsledky dalších zápasů… V předpovídání to určitě nebyl můj poslední experiment.

Přihodilo se vám v poslední době něco zajímavého, na co rád vzpomínáte? Vydařené vystoupení nebo něco ze zákulisí…

Na Silvestra jsem se zúčastnil natáčení pro TV Prima. Věděl jsem, že tam bude vystupovat i Karel Gott. Nečekal jsem ale, že s mistrem budu mít společnou šatnu. S Karlem jsem prohodil pár slov, ale bohužel jsem mu v tom zmatku nestihl předvést žádné kouzlo. Jsem si jistý, že to brzy napravím.

No a nakonec, když už jste se ukázal i jako vizionář, jak to vidíte s tolik diskutovaným koncem světa v letošním roce?

Rozhodně si nemyslím, že bude konec světa. Bylo by ale dobré se nad spoustou věcí zamyslet. Konec Mayského kalendáře symbolizuje duchovní „znovuzrození“ a já bych si přál, aby tomu tak skutečně bylo.