Už letošní rozpočet byl připraven jako přebytkový s příjmy 2,386 miliardy korun a výdaji o 47 milionů nižšími. Na konci října už příjmy kraje díky dotacím stouply na 5,5 miliardy korun, výdaje byly o 337 milionů nižší.

Na splátky úvěrů je v rozpočtu na příští rok určeno 141 milionů korun. Kraj začne splácet půlmiliardový úvěr, který si vzal na rekonstrukci zchátralých mostů a letos ho dočerpal. Kraj také splácí úvěr 750 milionů korun, který si již dříve vzal na rekonstrukci silnic. „Zároveň nám zbývá doplatit úvěr na stravovací trakt liberecké nemocnice a také musíme doplatit dodavatelský úvěr na výměnu oken školských budov," vysvětlil Pieter. Vedení kraje zvažovalo, že by splátky tzv. mostního úvěru o rok odložilo, to ale nelze, protože podmínky byly dány ve veřejné soutěži.

Největší položkou krajského rozpočtu jsou výdaje na dopravní obslužnost, které každoročně rostou. „Od roku 2005 se zvýšily už o více než 28 procent, příjmy kraje přitom rostou podstatně pomaleji," řekl Pieter.

Na zajištění dopravní obslužnosti je v rozpočtu určeno přes 514 milionů korun, zhruba o 400.000 korun více, než bylo připraveno v rozpočtu na letošek. Další stamiliony jdou do správy a údržby komunikací a jejich oprav. Celkem míří do dopravy 40 procent krajského rozpočtu.

Téměř 143 milionů korun je určeno na předfinancování a spolufinancování projektů, které získaly dotaci z evropských fondů. K největším projektům patří elektronizace veřejné správy skoro za 50 milionů korun, přes 29 milionů představuje spolufinancování a předfinancování výstavby lůžkového hospice, více než 14 milionů bude stát kraj dokončení průtahu v Mimoni na Českolipsku, šest milionů musí přidat na vybavení operačního střediska záchranné služby. Letošní rozpočet počítal se spolufinancováním do 28 milionů korun, do konce října ale překročilo 250 milionů.

Liberecký kraj počítá i s dalšími investicemi za téměř 192 milionů. K největším akcím patří spolufinancování dalších oprav škod po povodních z roku 2010. Více než 36 milionů dá kraj z rozpočtu například na dokončení obnovy komunikací mezi Heřmanicemi a Dětřichovem.