Zájemci mohou vyplněnou přihlášku předat Agrárnímu poradenskému a informačnímu centru Libereckého kraje nejpozději do posledního květnového dne, kdy končí příjem přihlášek. „Soutěž vnímám jako významnou podporu lokálním potravinářům a zemědělcům. Nejde jen o těch několik oceněných, jde o zviditelnění celého tématu lokální produkce, lokální spotřeby, krátkého dodavatelského řetězce, ale také o propagaci všech lokálních producentů a jejich ekonomický význam pro celý Liberecký kraj,“ řekl radní pro resort životního prostředí a zemědělství Václav Židek.

Soutěž je otevřená všem fyzickým osobám oprávněných k podnikání či právnickým osobám se sídlem podnikání na území Libereckého kraje. V případě sídla mimo něj musí produkt alespoň ve výrobně v Libereckém kraji vzniknout. Výrobce může přihlásit maximálně deset potravin, ale nelze přihlásit výrobek, který už v minulosti ocenění získal.

Mládě supa hnědého.
VIDEO: Radost v liberecké zoo. Po třiceti letech se vylíhnul ohrožený sup hnědý

Hodnocení přihlášených výrobků se uskuteční 22. června v sídle Agrárního poradenského a informačního centra Libereckého kraje, které soutěž pro Liberecký kraj organizuje. ​Slavnostní předání ocenění Výrobek roku se koná tradičně na Krajských dožínkách, a to 9. září v Brništi.

„Největší novinkou letošního ročníku budou ochutnávky oceněných výrobků, kterých uspořádáme deset po celém Libereckém kraji. Na první se můžete těšit 20. května v rámci Krajského dne včely v Oldřichově v Hájích, na další pak 23. června v rámci akce Léto na vyhlídce na střeše krajského úřadu,“ dodal Židek.

V loňském ročníku zabodoval zrající ovčí sýr nakládaný v oleji od Michala Sabáčka z Volfartic na Českolipsku. Na druhém místě se umístila Vratislavická kyselka citron a pomyslný bronz získala škvarková pomazánka od mimoňské firmy Váša.