Zoo Liberec, DinoPark či Bozkovské dolomitové jeskyně našly své umístění v deseti nejnavštěvovanějších turistických cílech v Libereckém kraji. Ten se v rámci České republiky umístil jako pátý nejnavštěvovanější za uplynulý rok. Podle agenturyCzechTourism do něj zavítalo téměř 773 000 turistů. Přesto návštěvnost dramaticky poklesla a situace v cestovním ruchu není růžová.

Cizinci nepřijeli

„Výhodou je, že se Liberecký kraj dlouhodobě orientuje na tuzemskou klientelu, váží si jí a připravuje tomu uzpůsobenou nabídku. Zahraničních návštěvníků dorazilo málo, ale zejména v letní sezoně je částečně nahradili návštěvníci z Čech, Moravy a Slezska,“ řekla náměstkyně hejtmana pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Květa Vinklátová.

S nuceným uzavřením se musela vypořádat i liberecká zoologická zahrada, která se stala nejnavštěvovanějším turistickým cílem v kraji. V celorepublikovém srovnání byla na třináctém místě. Kvůli vysokým finančním ztrátám tu museli odložit některé plánované investice. „Doufáme, že hlavním lákadlem i nadále zůstanou naše chovaná zvířata a jejich mláďata. Už nyní ale můžeme slíbit, že od příštího roku se v zahradě rozjede stavební ruch a zoo začne procházet postupnou proměnou a revitalizací,“ sdělila mluvčí zoo Barbara Tesařová. Vstupné zůstává stejné, jeho případné zvýšení není na pořadu dne.

Liberecký Majáles 2019
Kultura se po lockdownu probouzí. Vratislavický Zámecký park ožije majálesem

Největší propad počtu návštěvníků se projevil u Centra Babylon, iQLandie a iQParku. Právě v liberecké iQLandii se horečně připravují na otevření, které je naplánováno na 28. května. Připravili si několik novinek. Expozice Geo postupně mění grafiku, přibylo pár nových exponátů a v planetáriu jsou nové laser LED projektory.

„Sedm měsíců uzavření znamená propad v tržbách téměř 20 milionů korun. Už loni na jaře jsme ale snížili stav zaměstnanců o třetinu a přijali tvrdá úsporná opatření. Díky tomu, pomoci našich návštěvníků, bankovnímu úvěru a programům státu se nám podařilo se situací vyrovnat,“ nastínil situaci ředitel iQLandie Pavel Coufal s tím, že vstupné se zvyšovat nebude.

Úklid na památkách

Mezi populární cíle turistů patří i hrady a zámky. Aktuálně je v kraji zpřístupněný hrad Bezděz, hrad Trosky a areál zámku Sychrov. Oba hrady i zámek se umístily mezi deseti nejnavštěvovanějšími místy v kraji za loňský rok. „Naše památky jsou na opožděné zahájení sezony připraveny, kolegové z objektů opravdu nezaháleli a kromě velkých úklidů jsme pozornost věnovali údržbě zeleně a také velké i malé stavební obnově,“ podotkl ředitel Územní památkové správy Národního památkového ústavu (NPÚ) na Sychrově Miloš Kadlec.

V liberecké Arše se zrodilo neobvyklé přátelství.
Z kanálu k milující maceše. V liberecké Arše se zrodilo neobvyklé přátelství

Na Bezdězu si mohou návštěvníci nově prohlédnout vyhlídku pod kaplí, na hradě a zámku Frýdlant se zase usadili filmaři, kteří zde do 3. června natáčí pohádku pod taktovkou České televize. Na zámku Lemberk proběhla rozsáhlá revitalizace zámecké lipové aleje a na Sychrově byly obě prohlídkové trasy doplněny o drobné předměty z depozitářů. „I v letošním roce plánujeme bohatý doprovodný program v rámci cyklu Po stopách šlechtických rodů. Už 11. ročník se zaměří na osvícenskou šlechtu a prostřednictvím publikací, výstav, expozicí a dalších kulturních a vzdělávacích akcí přiblížíme její život,“ dodal Kadlec.

NPÚ zaměřil pozornost i na dětské návštěvníky a připravil si nový model vstupného. Ten zavádí nové kategorie pro základní prohlídkové okruhy. Děti do 6 let mají vstup zdarma. Děti a mládež od 6 do 18 let budou platit polovinu základního vstupného a návštěvníci od 18 do 24 let uhradí 80 % základního vstupného bez ohledu na to, zda studují či nikoliv. „Tímto krokem chceme státní památky učinit atraktivnější pro nejmladší skupiny návštěvníků a zároveň dostupnější pro různé typy rodin, například pro samoživitele s dětmi,“ přiblížil novinku náměstek pro správu památkových objektů NPÚ Oldřich Pešek.