„Jsem rád, že tu je soutěž, která na potraviny upozorní. Lidé při nákupech pak začnou přemýšlet jinak. Ocení kvalitu i když to stojí o něco více než v supermarketech,“ říká radní pro zemědělství a životní prostředí Jiří Löffelmann. Do soutěže se mohou hlásit malí a střední zemědělci. Oceněný výrobek pak získá právo užívat značku Regionální potravina na obalu výrobku po dobu čtyř let.

Do letošního desátého ročníku soutěže pořádané Ministerstvem zemědělství se v Libereckém kraji přihlásil rekordní počet účastníků. 103 produktů předvedlo 34 výrobců. „Je to poprvé, co byla překročena hranice stovky. Na to, že jsme zemědělsky nejmenším krajem v České republice, si myslím, že je to výborný výsledek,“ hodnotí místopředseda liberecké Regionální agrární rady Robert Erlebach.

Letos byl navíc poprvé největší počet výrobků zastoupen v kategorii Sýry včetně tvarohu. V minulých letech podle Erlebacha vládla piva. Vysokou konkurenci na poli nápojů potvrdil i Vladimír Frydrych z Moštovny Lažany, které letos komise navrhla udělené certifikátu za jablečný mošt Lažanský Rubín. „Je to složité, v kategorii jsou sloučené alkoholické a nealkoholické nápoje. Jsme český národ a pivo má přednost,“ komentuje Frydrych.

Nutnost nejen splnit mnohá kritéria kvality potravin, ale také zaujmout komisi něčím originálním, hodnotí kladně vítěz kategorie tepelně opracovaných masných výrobků. „Soutěže nás inspirují a motivují k tomu, abychom vytvářeli nové produkty. Zároveň je to i taková zpětná vazba od našich zákazníků,“ říká ředitel společnosti PROMINENT, která uspěla s krůtí klobásou s medvědím česnekem, Pavel Voves.

Vítězné Regionální potraviny bude veřejnost moci ochutnat na různých akcích v Libereckém kraji, jako je například Benátská noc. Tam Podkrkonošská uzenina představí své oceněné Vepřové maso na kmínu. „Produkty budou představeny na patnácti ochutnávkách. Vyvrcholením bude Den regionálních potravin Libereckého Kraje na začátku října před libereckou radnicí,“ láká Erlebach.

Vítězi v jednotlivých kategoriích
Masné výrobky tepelně opracované – Klobása s medvědím česnekem, PROMINENT CZ
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy – Vepřové maso na kmínu, Podkrkonošská uzenina
Sýry včetně tvarohu – Tvaroh česnek pažitka, Jiří Vrkoslav
Mléčné výrobky ostatní – Jeřmanický jogurt bílý, Zemědělská farma K.E.K.
Pekařské výrobky včetně těstovin – Mini svatební koláček makový, Drahomíra Macková
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek – Griliáš, Radka Mayerová
Alkoholické a nealkoholické nápoje – Lažanský Rubín Jablečný mošt s dužinou BIO, Moštovna Lažany, výroba nápojů
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě – SAMIR kysané zelí červené ve slaném nálevu, SAMIR KYSANÉ ZELÍ
Ostatní – Ovocný sorbet LEDA – Jahoda, David Stárek