GrafikaZdroj: DeníkZačaly volby do zastupitelstva Libereckého kraje. Hlasuje se v pátek 2. října od 14 do 22 hodin a v sobotu 3. října od 8 do 14 hodin. Senátní volby se konají na Českolipsku. 

Volby poprvé doprovázejí mimořádná hygienická opatření kvůli epidemii koronaviru. Voliči, kteří nejsou v karanténě nebo izolaci, musejí dodržovat během hlasování pokyny okrskové volební komise. 

85 voličů z Libereckého kraje se aktuálně nachází v karanténě nebo v domácí izolaci z důvodu onemocnění covid-19. Hlasovací komise tak dorazí za těmito voliči domů.

120 místnostní na Jablonecku

V okrese Jablonec nad Nisou se otevřelo 120 volebních místností, přímo v Jablonci pak 49, v Železném Brodě 9 a v Tanvaldu 7. V Libereckém kraji se o hlasy voličů utká 16 politických stran, hnutí a koalic, celkem jde do voleb 669 kandidátů.

Ilustrační snímek.
Krajské volby před čtyřmi lety: Na Jablonecku vyhráli Starostové

Po padesáti kandidátech nabízí Zelení + LES, Trikolóra, KSČM, KDU-ČSL+TOP 09, ANO, ODS, SLK a SPD, o dva méně ČSSD, 46 kandidátů nabízí SOS a Soukromníci + Svobodní, 45 Změna+NBPLK a Piráti, 33 Rozumní, 4 kandidáty postavila DSSS a 2 DSZ - Za Práva Zvířat.

V Libereckém kraji budou hejtmana volit lidé v celkem 215 městech a obcích, rozdělených do 583 volebních okrsků. Nejméně obcí je na Jablonecku, pouhých 34. Druhým okresem s nejmenším počtem obcí je Česká Lípa. Tam je 57 obcí a měst a 149 volebních okrsků.

V libereckém okrese s 59 městy a obcemi zamíří voliči do celkem 194 volebních místností. Semily, okres s největším počtem obcí (65) má volebních okrsků 120, stejně jako okres Jablonec nad Nisou.

Vlastní psací potřeby a nasazená rouška

Volební komise doporučuje, aby si voliči pro úpravu hlasovacího lístku vzali vlastní psací potřeby. Samozřejmostí je nasazená rouška nebo jiná ochrana dýchacích cest. Při vstupu do volební místnosti musí každý použít připravenou dezinfekci na ruce. Povinné jsou ve volebních místnostech dvoumetrové rozestupy. 

Volební místnosti jsou na známých místech, většinou ve školách, hasičárnách či obecních úřadech. Hlasování je jednoduché. Do prázdné úřední obálky volič vkládá za plentou jen jeden hlasovací lístek, na kterém může zakroužkovat nejvýše 4 kandidáty.