Během minulého a ještě i tohoto týdne můžete ve městě potkat několik studentů a členů zahraničních delegací, které přijeli na výměnný pobyt díky Gymnáziu U Balvanu. To se jim věnuje již velmi dlouho a například spolupráce s německým Gymnáziem Michelstadt se datuje už do roku 1990. Samotná oficiální smlouva, podepsána oběma tehdejšími řediteli, je datována o dva roky později.

Sami zainteresovaní kantoři potvrzují, že to není pouze strohý výměnný pobyt, ale školy mezi sebou navázaly skutečné partnerství. „Spolupracujeme už pětadvacet let. Za tu dobu už můžeme opravu hrdě hovořit o přátelství," řekl ředitel jabloneckého gymnázia Jiří Kozlovský.

V dubnu proběhly hned dvě návštěvy

V minulém týdnu přijela do Jablonce návštěva z Itálie, která se seznámila nejen se samotnou školou a regionem Libereckého kraje, ale poznali i život českých rodin. „Studenty nejvíce překvapila zima. Rozhodně čekali teplejší počasí," zmínil největší rozčarování výpravy, která se v úterý sešla také s německou částí pedagogů, která do města přijela v tomto týdnu.

Obě zahraniční skupiny poznávaly Jablonec a jeho okolí celý týden. Studenti se seznámili nejen s gymnáziem samotným, ale došlo i na výuku českého jazyka. Aby zahraniční vrstevníky procházka zaujala více než klasický výklad historie města, rozhodli se místní učitelé zvolit zábavnější formu hry, kde informace o Jablonci studenti vyhledávali.

Prvotní strach vystřídá úleva

Výměnný pobyt trvá vždy týden a studenti jsou ubytováni přímo v rodinách žáků. Učitelé, kteří tvoří jejich doprovod, zůstávají podle možností v rodinách kantorů, případně jsou ubytováni v místních pensionech. „Líbí se mi barevnost domů, která tady je. V Německu se držíme spíše zpátky," smál se Michael Gilges, který studenty z michelstadtského gymnázia doprovází.

Co se jazykové bariéry týče, prozradil, že neměl žádný větší problém. „Byl jsem v centru města, a když jsem se potřeboval zeptat na cestu, lidé mi poradili buď přímo v němčině nebo angličtině," podělil se o své zkušenosti. Sám chce rozhodně ještě vyrazit do Prahy a prohlédnout si naše hlavní město.

Největší strach mají děti hlavně ze začátku. Tento rok si studenti vyměnili několik mailů ještě před příjezdem a to pomohlo překonat prvotní obavy. „U autobusu už na sebe volali jménem," smála se Andrea Uhlig, která je se studenty v Jablonci už potřetí. Sama je v češtině zběhlejší a dokáže v ní i komunikovat.

Do konce týdne zpestří výměnný pobyt výlet na Ještěd a do IQ parku. Podle počasí se vydají ještě do Českého ráje. „Snažíme se jim také ukázat tradiční regionální produkty. To znamená, že připravujeme exkurze do bižuterní výroby nebo do Muzea skla a bižuterie," informoval ředitel Kozlovský.

Výměnné pobyty se konají každé dva roky. V tom příštím proto čeká stejná cesta studenty z jabloneckého Gymnázia do šest set kilometrů vzdáleného Michelstadtu. Ten leží mezi Frankfurtem nad Mohanem a Stuttgartem. I zde bude pro všechny připraven program v podobném duchu.