dá se, že krádeže traktorů na Frýdlantsku jsou minulostí. Situaci nezachránila pouze intenzivnější práce smíšených, česko-polských hlídek, ale také iniciativa majitelů usedlostí nebo samotných starostů. Ne všude je však situace ideální. Problémy přetrvávají na samotných hranicích.

Problémy Habartic

„Je to nárazové. Tento týden byl klid, ale ještě před měsícem jsme řešili útoky na autobusy, kdy byly ukradeny autobaterie a tekutiny," posteskl si starosta příhraničních Habartic Stanislav Briestenský. Podle něj je problém, že policejní hlídky jezdí převážně přes den, v noci je region odkázán na jednu dvoučlennou hlídku. Potvrdil to i policejní ředitel Vladislav Husák. „Když máte ve frýdlantském obvodě kolem dvaceti policistů, je možné, že vychází na noc jedna hlídka," vysvětlil. Podle něj frýdlantský region nevybočuje v počtu trestných činů z průměru. „Je jich kolem pěti set ročně. Ale chápu, že místní obyvatelé mají narušený pocit bezpečí," doplnil a pokračoval: „Proto ,vyháníme´ policisty více do terénu a doplnili jsme dopravní prostředky, které jsou schopné projet za traktorem i do pole." Podle policejního ředitele je důležité, aby hlídky byly v regionu vidět a působily tak preventivně.

Od podzimu klid

Většina zastupitelů obcí, které bývaly populárním cílem polských recidivistů, se shoduje, že se od podzimu situace výrazně zlepšila. „Určitě jezdí policejní hlídky častěji a zatím je klid," potvrdil starosta Heřmanic Vladimír Stříbrný. S jeho slovy souhlasí i starosta Višňové Tomáš Cýrus: „S takovou drzostí, jako byly krádeže traktorů, na kterých se nedá ani rychle ujet, se už nesetkáváme," dodal Cýrus s tím, že opatření zavedla i samotná obec. „Nerad bych vyzrazoval podrobnosti, ale jedná se o něco ve smyslu, aby měli občané otevřené oči," doplnil.

Situaci vzal do vlastních rukou také velkostatkář z Dolní Oldříše Jan Chytil, který svou usedlost proměnil v přísně chráněnou pevnost. „Máme mříže v oknech, čtyři psy, zavedli jsme systém od Jablotronu a jsme napojení na bezpečnostní agenturu," vypočítal majitel statku, který byl v předchozím roce čtyřikrát vykraden. „Policistu jsem naživo viděl naposledy, když u nás byl loni na podzim pan ředitel Husák," posteskl si s tím, že neví, do jaké míry se na poklesu kriminality podílí policie a do jaké jejich vlastní opatření.

Nejen traktory

V loňském roce vyrazilo hlídat frýdlantský výběžek 207 společných hlídek. „157 česko-polských, 50 česko-německých," přiblížila mluvčí liberecké policie Vladimíra Šrýtrová. „Jejich výhodou těje znalost prostředí a jazyka. Policisté navíc znají „známé firmy", tedy recidivisty, na které si musí dávat pozor," dodala mluvčí.

Jak doplnil policejní ředitel, situaci budou nadále řešit a není vyloučeno ani další setkání se starosty. V příhraničí nejsou problémy pouze se zloději traktorů. Jsou jimi i přetížené kamiony v Habarticích, které překračují rychlost. Z Polska se také stále ve velkém dovážejí léky, ze kterých se vyrábí pervitin.