Na ploše původních 24 jiter a 205 sáhů se můžete těšit na stánky se skleněným a bižuterním zbožím, uvidíte ale také mistry skláře přímo při práci. „Na místě se sejde zhruba patnáct výrobců. Návštěvníci si například budou moci u Kopalova mačkadla zkusit výrobu bižuterních kamenů nebo si vyrobit skleněné figurky,“ informovala Milada Valečková, ředitelka Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, které sklářskou slavnost každoročně pořádá a je zároveň správce osady na Kristiánově.

Záběr z dokumentárního seriálu Češi zachraňují.
Liberecká zoo je koproducentem dokumentárního seriálu o ochráncích přírody

Právě se skleněnými figurkami na místo vyráží také Karel Sobotka z Těpeř u Železného Brodu, který se jako jeden z posledních živí výrobou skleněných foukaných figurek. „Vyrábím je z trubiček. Zájemci mohou točit nebo jenom fouknout, zkrátka jak budou mít zájem,“ řekl Sobotka, který se tímto řemeslem živý více než čtyřicet let. Podle jeho slov mu akce podobné té na Kristiánově pomáhají „přežít“ v dnešní zrychlené době.

Také Svaz výrobců skla a bižuterie celou akci vítá, už proto, že to je jistá forma propagace. „Sklářská slavnost je zcela v režii jabloneckého muzea a my jsme za to rádi. Na akci budeme mít letáky Za sklem a bižuterií do Jablonce,“ poznamenala tajemnice svazu Hana Semelková.

Jizerské hory.
Chcete se zapsat do historie Jizerek? Fotosoutěž se prodlužuje

Slavnost odstartuje uctěním památky zakladatele sklářské osady Johanna Leopolda Riedla na místním hřbitově a následnou mší. V kulturním programu se budou celý den střídat folk-lorní soubor Horačky z Českého Dubu, Swing Grass Revival a divadlo Toy Machine se svou původní pohádkou o kristiánovském čaroději Tamannovi. Od rána budou probíhat také komentované prohlídky vedené muzejními kurátory, kteří zájemce provedou nejen Liščí boudou, ale celou osadou.

Školka. Ilustrační foto.
Jablonec plánuje novou školku. Současné kapacity v mateřinkách už nestačí

Připravena je také nabídka tvůrčích dílen, kde si lidé mohou navléknout šňůrku korálků nebo ušít originální šperk z drobných perliček. „Novinkou bude skládání společné mozaiky ze skleněných střípků, do kterého se mohou zapojit malí i velcí,“ láká na akci Valečková. Na děti čeká hledání pokladu čaroděje Tamanna nebo projížďky na koni, ty šikovné a odvážné si pod dozorem členů Horské služby Bedřichov budou moci vyzkoušet slaňování přes Kamenici.

Musica Florea.
Festival Město plné tónů nabídne velkolepé finále. Vystoupí soubor Musica Florea

Na Kristiánov se návštěvníci dostanou pouze pěšky po turistických cestách z Janova nad Nisou, Bedřichova, Hrabětic a Josefova Dolu nebo na kole po značených cyklotrasách. V den slavnosti budou posíleny autobusové spoje z centra Jablonce.