Více než rok byla věžička kaple svatého Prokopa v Zásadě bez své chlouby, totiž železného kříže. „Kříž byl z věžičky odstraněn z bezpečnostních důvodů, byl ve špatném stavu a hrozil jeho pád," přiblížila Andrea Princová, starostka městysu Zásada.

Kaple v Zásadě je druhou největší kaplí v Čechách. „Kaple je dominantou obce na kterou jsme patřičně hrdí, právě proto, že je druhou největší kaplí v Čechách a jsme velice rádi, že na tradiční zásadské pouti bude opět v plné kráse," doplnila Andrea Princová.

Kaple svatého Prokopa byla postavena v roce 1749 podle návrhu zednického mistra Jiříka Folkerta ze Železného Brodu. Je postavena v barokním slohu. Uvnitř kaple se nalézá nádherně vyřezávaný oltář i velmi pěkné olejomalby. Do roku 1859 se zde hrávaly pašijové hry.

KAPLE A BUK

Vedle kaple stojí dub, který nyní sbírá hlasy v anketě Strom rok, vše na webu stromroku.cz.

Dub u kaple sv. Prokopa je spjatý s pověstí z 18. století a významnou zásadskou osobností rychtářem a hostinským Janem Šourkem (1693-1779). Jednoho pozdního mlhavého večera na počátku října 1747 přepadla hospodu U Janů skupinka čtyř zakuklených lupičů, svázali hostinského a začali pátrat po jeho penězích. Nezvyklý ruch však vzbudil služku, která sebrala zlaťáky a schovala je k dubu nad vsí. Potom vzburcovala správce poplužního dvora a jeho čeládku a společně rychtáře vysvobodili. Tato událost vedla rychtáře k tomu, aby jako dík za svou záchranu nechal vedle doubku vystavit kapli.

Dub s kaplí se stal námětem kreslířů, malířů, fotografů. I když to není národní strom, je vyhledáván amatéry, kteří si ho fotí, měří jeho obvod a zapisují si údaje o tomto pozoruhodném stromu.