O rozvoz jídla zákazníkům se stará i 29letý Jakub Churavý z Liberce, který sedmým rokem pracuje ve společnosti Dáme jídlo. Vůbec nepřemýšlel nad tím, že by v době karantény přestal jezdit. „Máme hodně přísná hygienická a bezpečností pravidla. Kdyby je někdo z nás porušil, nemohl by dál jezdit. Nechodíme už pro objednávky dovnitř do restaurací, ale přebíráme je bezpečně zabalené přes výdejové okénko nebo dveře. Při rozvozu a předávání zákazníkům nesmíme přijít s nikým do přímého osobního kontaktu,“ popsal přijatá opatření.

Další změna spočívá v tom, že nepřijímají platby v hotovosti a objednávky nedoručují z ruky do ruky. „Funguje to tak, že zákazníkovi vždy zavolám, domluvíme se spolu, kam přesně objednávku položím, jdu stranou a pak z bezpečné vzdálenosti kontroluji, že si ji v pořádku vyzvedl,“ doplnil Churavý. Auta i termoboxy dezinfikují po každé směně, samozřejmostí je nošení roušek a rukavic a používání dezinfekčních gelů na ruce.

Lidé podle jeho slov objednávají více, takže přibyl počet výjezdů. Denně zajistí v průmětu 25 až 30 objednávek. Zároveň se zvýšil i počet restaurací, ze kterých si mohou zákazníci objednat. Stále platí, že největší špička je v době oběda a pak večer. A to hlavně ve všední dny, o víkendech se to rozloží. „Přibyli nám i úplně noví zákazníci. Za ty roky, co rozvážím jídlo, už mám jednotlivé adresy ve městě hodně najeté a poslední dobou začínám čím dál častěji jezdit i na místa, kam jsem předtím nerozvážel,“ nastínil změny Churavý.

A zaregistroval nějakou změnu v přístupu zákazníků? „Všiml jsem si, že i na tu dálku si nás teď lidé více prohlížejí. Je vidět, že kontrolují, kdo jim jídlo přivezl a jestli má roušku nebo jinou ochranu obličeje. To chápu, dělal bych úplně to samé. Přijde mi ale, že jsou teď lidé obecně vstřícnější,“ odpověděl na otázku kurýr.

Na minimum omezuje také komunikaci s restauratéry. Řada z nich je závislá na objednávkách a aktuální situace jim způsobuje komplikace a finanční propad, takže kurýry vítají s otevřenou náručí.

„Rád dělám s lidmi, v tom je práce kurýra ideální. Teď s nimi sice do kontaktu v podstatě nepřijdu, ale doufám, že se to brzy přežene,“ uzavřel Jakub Churavý.