„Super jízda. O víkendu sjet rovnou do turniketu a opět nahoru? To se mi za celou zimu nepodařilo. Maximálně ve všední den,“ pochvaloval si uplynulý víkend Aleš Kašek z Jablonce, který na Tanvaldský Špičák jezdí pravidelně s dcerami. Zatímco pod Ještědem pro lyžaře areál uzavřeli minulý týden. Stejně tak je mimo provoz už například i Bedřichov, Šachty a Kamenec.

Skiareál Filip Smržovka hlásí, že budou mít na Velký pátek otevřeno. Jak dlouho, to bude záležet na počasí. 

Jindřichov nabízí milovníkům lyžování ty nejlepší podmínky, pokud je ovšem dostatek sněhu. V pondělí 18. prosince byla trasa protažena již od jabloneckých sádek až na Jindřichov. a dále Horní Maxov.
FOTO: Lyžování na Jidřichově je pro lyžaře jako za odměnu

Na Severáku se se zimou ještě úplně nerozloučili. Chystají tu velikonoční jízdu od čtvrtka 28. března do neděle 1. dubna. Utlumují provoz i jinde. Ani ne tak pro nedostatek sněhu, ale pro minimální zájem lyžařů. Provoz by nebyl rentabilní a zájemce přes týden uspokojí červená a modrá sjezdovka v Albrechticích, ale i tady se 1. dubna odpoledne lanovka zastaví.

„Blíží se konec, už nejsou nikde prázdniny jezdíme pro pár lidí. A jestli začne pršet, nikdo nepřijede,“ vysvětlil ředitel SKI Bižu Pavel Bažant.

Skiareál Tanvaldský Špičák i díky technickému sněhu nabízí optimální podmínky pro lyžování na všech čtyřech sjezdovkách. Funguje lyžařská škola i půjčovna.
FOTO: Když není přírodní sníh, děla na svahy chrlí technický

V plném provozu od 9 do 16.30 hodin pokračují Rejdice, kde si dokonce v pátek a v sobotu zalyžujete ještě i večer. „Na sjezdovkách leží 56 až 90 centimetrů sněhu. Snowpark je perfektně upravený,“ informují provozovatelé aktiuálně na webových stránkách. V provozu zatím bez omezení je i areál Horní domky v Rokytnici nad Jizerou. Lyžaři se svezou také v Harrachově na Čertově hoře, kde jede Delta, Alfa i Doplik.

Velikonoční lyžování připravují i v Příchovicích, kde si U čápa zalyžují zajemci od čtvrtka 29. 3. do neděle 1. 4., bez večerního lyžování.

LÉTO JE KRÁTKÉ, ZAČALA STAVBA

V neděli jel vlek na Špičáku II. úplně naposledy ve své historii. „V pondělí dopoledne jsme začali sundavat kotvy. Začala demontáž,“ upozornil ředitel SKI Bižu na novou stavbu, která obslouží Kostelní a Černou sjezdovku.

Rozbitá silnice. Ilustrační foto.
Jablonec za zimu ušetřil, na opravy silnic dá více peněz

„Těšíme se na příští sezonu, kdy kotvu nahradí nová čtyřsedačka s bublinou. Menší dcera dobře lyžuje, ale jet nahoru na kotvě se stále bála,“ raduje se Kašek. O nové investici se mezi lyžaři hodně mluví. Areálu stavba lanovky, do níž SKI Bižu investuje 40 milionů, prospěje. V souvislosti s tím vznikne i zázemí a změn dozná i parkoviště. Do země kopnou hned, jak dovolí počasí. A nebude to jediná novinka.

Lesy povolily na Tanvladském Špičáku také rozšíření sjezdovky vykácením stromů. „Razantně to bude vidět na černé, tak aby se sem vedle sebe vešli na trénink závodníci i veřejnost a navzájem si nepřekáželi. Měla by mít šíři sto metrů,“ uvedl k sezoně Bažant.

Lyžování. Ilustrační foto.
V Bedřichově musí zavřít kvůli teplému počasí velké vleky

VRCHOLOVÉ PARTIE RÁJEM BĚŽKAŘŮ

Před vídendem ještě Jizerská o.p.s., která se stará o Jizerskohorskou magistrálu, rolbou obnovila nejvytíženější úseky. Z Jizerky je tak dobrá stopa na malém okruhu, tj. Mořina – Promenádní – Smědava – Knížecí a zpět. Rolba z Bedřichova dojela přes Novou Louku, Kristiánov a Čihadla na Smědavu.

„Parkoviště pod Bukovcem praskalo v neděli ve švech, ale lyžování bylo i přes množství lidí parádní. Nikde jsem nemusela přenášet,“ popsala Helena. 

Dřevěný most v Bystré nad Jizerou.
Unikátní most je Památkou roku. Porazil i Werichovu vilu