Podle ředitele zahrady Davida Nejedlo v zahradě dosud výstava takového rozsahu a velikosti nikdy nebyla. Její výtěžek půjde mj. na záchranu slonů v Africe. Každý z modelů je zasazen do scenérie imitující tehdejší životní prostředí daného zvířete. „Všechny modely vynikají reálným zpracováním, jsou zde zastoupeny druhy, které vyhynuly před 10 000 lety vlivem klimatických změn, ale i ty, které vyhynuly rukou člověka," uvedl mluvčí zoo Jan Kubánek. Kromě opravdových gigantů, jakými byl právě mamut, jednorohý nosorožec Elasmotherium nebo pták moa, zaujmou podle něj i šavlozubý tygr nebo jeskynní lev požírající mršinu.

„Výstava má podtext 'Mamuti pomáhají chránit slony'," uvedl Nejedlo. Sloni, vzdálení příbuzní mamutů, jsou ohroženi lovem kvůli slonovině," uvedl ředitel. Majitel modelů, který je do Liberce zapůjčil, část svého výtěžku věnuje ve prospěch neziskové organizace Save-Elephants, jež se zabývá ochranou slonů v Africe. „Pokud bude mít výstava úspěch a přinese finance navíc, tak je použijeme na rekonstrukci našeho slonince," dodal ředitel Nejedlo.

Liberecká zoo jako jedna z mála v Evropě umožňuje přímý kontakt ošetřovatele se zvířaty. Drtivá většina dnes chovaných slonů v zahradách totiž na takové podmínky není zvyklá. Pokud tedy nechce zahrada o slony přijít, musí pavilon přestavět. Na modernizaci expozice ze 70. let minulého století je potřeba odhadem 5,7 milionu korun. Řádově statisíce zatím získala zoo ve sbírce od návštěvníků a firem.

Sloni jsou v Liberci už od roku 1958 a mezi návštěvníky patří mezi nejoblíbenější zvířata. Aktuálně má zoologická zahrada dvě slonice.