Hasiči na území Libereckého kraje zasahovali zejména na Českolipsku a Liberecku. Jde hlavně o desítky popadaných stromů, v několika případech vítr poškodil střechy budov.

Jen během 90 minut po poledni řešili hasiči šest desítek popadaných stromů. "V České Lípě, Jestřebí do jednoho stromu najel vlak krátce po poledni. Při události nebyl nikdo zraněn,“ řekl mluvčí HZS LK Jakub Sucharda. U popadaných stromů v důsledku silného větru zasahovali během dne také dobrovolní hasiči z Hrádku nad Nisou.

Silný vítr dělá vrásky i obyvatelům Liberce. „Zaslechla jsem velkou ránu a šla zjistit, co se stalo. Po chvíli jsem zjistila, že vítr shodil květináče, které jsem měla na balkoně,“ řekla paní Jana z Liberce. 

Ilustrační foto.
Nemocnice v Libereckém kraji zatím mají krve dostatek, jinde bijí na poplach

Na Frýdlantsku došlo kvůli popadaným stromům k výpadku elektrické energie. Domácnosti v Raspenavě se ocitly bez proudu. "Poslouchala jsem rádio a najednou přestalo jít. Mysleli jsme si, že jenom vypadl signál. Pak jsem ale viděla, že nejde ani trouba, kde jsem zrovna pekla štrůdl. Chápu, že k takové situaci, kdy přestane jít proud, může dojít, ale doufám, že se to brzy podaří opravit," řekla Deníku Eva Kropáčková, která bydlí v Luhové ulici v Raspenavě.

Problémy s elektřinou mají také v Dolní Řasnici, kde jsou bez proudu domácnosti na celém území obce. Porucha je nahlášená a už jí řeší pracovníci ČEZ. 

Výpadek proudu podle aktuálních informací postihl skoro celé Frýdlantsko. "Technici ČEZu jsou v terénu a hledají jednotlivé poruchy. Je jich strašně moc, takže je to na delší dobu. Nemá cenu volat na poruchové linky, vědí o velkém množství vypadlých trafostanic," informoval starosta Hejnic Jaroslav Demčák. Podle něj stojí také vlaková doprava mezi Libercem a Raspenavou, protože je na kolejích spadlý strom.

V Janově spadlo při vichřici několik stromů

Silný vichr ve čtvrtek dopoledne zasáhl i Jablonecko, kde však byly škody zřejmě nejmenší z celého Libereckého kraje. I tak hasiči vyjížděli k desítkám vyvrácených nebo zlomených stromů spadlých na silnice a veřejná prostranství.

Jen dobrovolní hasiči z Janova nad Nisou zasahovali u několika stromů, při čemž jim pomáhali i pracovníci obecního úřadu.

Hasiči na území Libereckého kraje dopoledne zasahovali zejména na Českolipsku a Liberecku. Jednalo se hlavně o popadané stromy (22 zásahů) na komunikace. Ve dvou případech vítr poškodil střechy budov.Od 11:30 do 13:00 vyjížděli na území Libereckého kraje k dalším 60 stromům. Po poledni najel na Českolipsku a Semilsku vlak do stromu v kolejišti. Situace se začala pozvolna uklidňovat okolo 15. hodiny. V této době již měli profesionální i dobrovolní hasiči od devíti ráno v řešení více jak 150 událostí.

Řádění silného větru dopadlo také do železniční dopravy, řada vlaků nabírala až několika hodinová zpoždění. A to i na hlavních tratích na Prahu nebo na Liberec. Například rychlík z Liberce, který měl z Děčína do Ústí nad Labem odjíždět krátce po poledni, ještě před 15. hodinou z Děčína nevyjel. Podobně na tom byl také osobní vlak ze stejného města. S dvouhodinnovým zpožděním musí počítat také například cestující jedoucí vlakem EuroCity od Prahy. Mírná zpoždění mají také vlaky na páteřní lince mezi Děčínem a Kadaní - Prunéřovem.

Mezi jednou a třetí hodinou odpolední zasahovali hasiči na území Libereckého kraje u dalších více jak 60 stromů a 6 poškozených střech. V souvislosti s větrem zatím hasiči neevidují žádná zranění. K páté hodině evidovali hasiči přes 230 tecnických pomocí. Vítr na Liberecku hlavně vyvracel a lámal stromy.