„Pro průměrnou čtyřčlennou rodinu to znamená, že za rok zaplatí zhruba o 560 korun víc," sdělil Milan Hejduk, předseda Rady sdružení VHS Turnov, které zajišťuje zásobování vodou a čištění odpadních vod pro obyvatele 22 měst a obcí Semilska.

Voda na Semilsku je nejdražší v rámci Libereckého kraje. Severočeská vodárenská, která zásobuje vodou větší část kraje, zdražila jen minimálně, o 30 haléřů. Za krychlový metr tak domácnosti v příštím roce zaplatí 98,30 Kč. Pro průměrnou rodinu to znamená ročně zaplatit za vodu zhruba o 40 korun víc. Nejvýrazněji o pět procent zdraží voda na Frýdlantsku, přesto zůstala pod cenou na Semilsku. Za krychlový metr zaplatí tamní odběratelé včetně DPH 102,97.

VHS Turnov sdružuje šest měst a 14 obcí. Hlavním důvodem pro zdražení vody jsou podle Hejduka nutné investice do zanedbané vodárenské infrastruktury a také nutnost plnit stále náročnější legislativní normy na kvalitu vody, ale i plánované projekty měst a obcí. „Reálná potřeba investic do obnovy vodárenského majetku je daleko vyšší, než jsou naše aktuální finanční možnosti," zdůraznil předseda sdružení. VHS Turnov se proto podle něj bude snažit na projekty stejně jako v minulosti získat dotace, na financování akcí se podílejí i města a obce.

Pro tento rok plánuje VHS Turnov projekty, na něž už má přislíbené dotace. Připravuje se rekonstrukce vodovodního přivaděče Bátovka a odkanalizování Dolních Štěpanic na Jilemnicku. „Pokusíme se získat evropské dotace na intenzifikaci tří městských čistíren, na rekonstrukci centrální úpravny pitné vody v Turnově včetně sousedních vodních zdrojů, na vylepšení kvality i objemu zásobování pitnou vodou na průmyslové zóně Vesecko v Turnově a v sousedních lokalitách obytné zástavby nebo na nový vodovod do lokality Vilémov v Rokytnici nad Jizerou," dodal Hejduk.