Zároveň na pouti návštěvníci vůbec poprvé mohli ochutnat Kitl Syrob Mátový, vyrobený podle receptury inspirované předpisy právě tajemného doktora. Pouť se sv. Josefa již několikátý rok odehrává v Krásné u Pěnčína na Jablonecku, v areálu Kittelovska. Je to místo, kde skutečně žil lékař Jan Josef Antonín Eleazar Kittel. Zůstal tady po něm dům nazývaný Burk, kostel sv. Josefa, jehož byl mecenášem, fara i studánka s údajně léčivou vodou. Celý areál se stal symbolickou kulisou Kittelovy poutě.

„V den konání poutě jsme po zimní přestávce také otevřeli Kittelovo muzeum v Krásné, ve kterém se může každý seznámit se životem doktora Kittela. Muzeum také ukazuje, jak vypadala například Kittelova pracovna nebo jeho lékárna," zve návštěvníky k další návštěvě Jan Vokurka ze společnosti Kitl, která je majitelem muzea a zároveň vyrábí sirupy a medicinální vína inspirované recepturami věhlasného doktora. Na prvního máje také výjimečně zpřístupnili i Burk.

Na faře se lidé mohli podívat na výstavu a posloužila i jako místo k přátelskému posezení. V kostel sv. Josefa dopolední Mši svatou celebroval František Schnitter OPraem a pak se proměnil v pódium pro vystoupení pěveckých sborů, Jabloneckého gospelu, smíšeného sboru Janáček a dalších.

Prostranství s morovým sloupem zaplnily stánky místních i přespolních, kteří návštěvníkům nabízeli různé regionální dobroty, rukodělné výrobky a někde si mohli zájemci i tradiční místní řemesla vyzkoušet. Před farou byl připraven další program.

Kolem druhé hodiny se ale počasí hodně zkazilo a průtrž mračen zahnala poutníky do kostela či na faru. A pršet vydrželo hodinu, spousta lidí, především rodin s dětmi se tak kvapem vydala k domovu.

Renata Van Vleet