Vedra neprospívají například mladým lípám v jablonecké ulici 5. května, které právě kvetou. I přes to, že jablonecké technické služby stromky zalévají, lípy chřadnou a usychají. Všiml si toho i zdejší včelař a umělec Jan F. Medvin. A začal konat.

„Koupil jsem na inzerát káru za 1200 korun, naložil sud a konve. Z potoka nad bývalým zámečkem Schlaraffie nabíráme vodu, plníme sudy a vodu rozvážíme k jednotlivým lípám,“ popsal aktivista, který se účastní mnoha veřejných akcí. Zároveň „zavelel“ na sociálních sítích. Akce Zalévání lip na 5. květnu si během dvou dnů získala sympatie mnoha Jablonečanů. „Už teď v průběhu dne přicházejí jednotlivci s lahvemi s vodou, to je úžasné,“ přiblížil aktivista.

Zpěvák Tomáš Hajíček při vystoupení kapely Krucipüsk.
TIP NA VÍKEND: Krucipüsk bude vévodit JBC Festu

Na stránce se dobrovolníci domlouvají, kdy je třeba zalévat. „Já nemám kárku, ani nic neunesu, ale někomu se zaléváním pomůžu,“ svěřila se například Jana Veselá. Dobrovolníci se domluvili na páteční i sobotní podvečer.

Akci spustil Medvin v úterý tohoto týdne. „Každá z lip od nás dostala hned první den deset litrů vody. Vím, že je to málo, ale je to víc než nic. Půdu měly vyprahlou na prach,“ poznamenal Jan F. Medvin.

Externí dodavatelská firma má na starost zálivku zhruba 200 stromů v rámci celého města. Přejezdy zavlažovacího vozu jsou podle vedoucí oddělení správy veřejné zeleně Štěpánky Gaislerové poměrně velké. „Vzhledem k rozsahu nemůže být zalito všude najednou,“ sdělila dobrovolníkům.

„Pro udržování městské zeleně děláme za daných podmínek maximum s tím, že musíme brát ohled na městský rozpočet i dlouhodobé sucho. Zálivka je náročná i co se týče zdrojů vody,“ doplnila mluvčí magistrátu Adéla Říhová.

Trvalky a nádoby s květinami zalévají Technické služby Jablonec nad Nisou, a to podle potřeby dvakrát až třikrát týdně.

Po urgenci zalili pracovníci externí firmy lípy už ve středu, podle dobrovolníků ale nedostatečně. „Vody ke každému stromu dodali asi tak na truhlík s květinami. Nestačí se vsáknout do hloubky ke kořenům,“ doplnil Medvin.

Ilustrační snímek.
Odpady v Jablonci výrazně podraží. Náklady rostou a magistrát doplácí stále víc

V ulici 5. května pozoruje žalostný stav vysázených lip už třetím rokem. Jen některé z původních zapustily kořeny hluboko a přežívají. Jiné však usychají a trpí nemocemi.

„Květy zasychají, netvoří zdroje nektaru a pylu tak důležitého pro včely a hmyz. Vyzývám občany Jablonce, aby se i přesto, že technické služby mají k zavlažování veškerou potřebnou techniku, na ně nespoléhali a nosili vodu lípám až do příštích dešťů,“ dodal muž, kterého můžete navečer potkat na bulváru 5. května, jak táhne kárku se sudem a zalévá mladé lípy.