Lukáš Vobecký se v sobotu v ranních hodinách vydal do Frýdlantu, aby mohl co nejlépe zdokumentovat řádění velké vody od úplného začátku. Dorazil ještě v době, kdy nebyl dosažen 1. stupeň povodňové aktivity (SPA).

Víkendové řádění vodního živlu na Frýdlantsku:

Zdroj: Lukáš Vobecký


„Po několika minutách jsem se rozhodl vydat dál po řece Smědé k Hejnicím, když řeka v této obci dosáhla 1. SPA. Po příjezdu do Předlánce jsem potkal několik hasičských vozů a viděl, jak hasiči plní pytle pískem a staví zátarasy. Silnice od Višňové na Boleslav-Černousy byla už v tu dobu uzavřená,“ popsal své kroky Vobecký.

Sám zažil povodně na Děčínsku

Samotného ho překvapilo, kam se voda ze Smědé dokázala rozlít. Pohyboval se v okolí domu, který stál hned u vody. Po několika desítkách minut se řeka vylila a po poledni už ohrožovala samotný dům. „Bylo mi líto zasažených lidí a zároveň jsem cítil bezmoc,“ svěřil se svými pocity.

Jak vypadaly povodně na Frýdlantsku.
OBRAZEM: Jak vypadaly povodně na Frýdlantsku? Vodní živel ukázal svoji sílu

Zatímco lovení bouřek se věnuje čtvrtým rokem, tak zachycení víkendových povodní na Frýdlantsku objektivem pro něj byla premiéra. Ve svých osmi letech zažil na vlastní kůži řádění vodního živlu v obci Dolní Habartice na Děčínsku v roce 2009, kde žije dodnes.

„Ani jsem nevěděl, že nějaké povodně byly. Jak rychle voda přišla, tak i odešla. Domů jsem pak šel po zdemolovaném mostu přes říčku Bystrá a všude viděl velkou spoušť. Možná to je příčina, proč se od svých patnácti let rád věnuji počasí a extrémním situacím,“ doplnil Lukáš Vobecký.