Její hojný výskyt je důkazem zdravého životního prostředí. Lilie zlatohlavá, kterou si obec Svor na Českolipsku zvolila i do obecního znaku, má nyní v těchto končinách svou naučnou stezku. Místní tak chtějí přilákat více turistů a ukázat, že Svor není jen zatáčka s rozpadlou sklárnou na cestě do Varnsdorfu.

Jarní Smědá.
FOTO: Kochejte se nádhernou krajinou. Blíží se další ročník Zaostřeno na Jizerky

Tříkilometrová stezka s osmi zastávkami návštěvníky zavede nejen do míst s chráněnou lilií, ale nabídne i řadu informací o dalších přírodních zajímavostech, kulturních památkách i historii Svoru. „Turisté budou jistě překvapeni, jak bohatou historii naše obec má a že máme návštěvníkům co nabídnout i dnes,“ říká starostka Svoru Kateřina Jonáková.

KVETE AŽ DO SRPNA

Lilie zlatohlavá je v Čechách chráněná.Zdroj: Obec SvorSoučástí trasy je i odpočívadlo, dětské hřiště a parkoviště. Plné krásy lilie zlatohlavé si návštěvníci užijí v období od června do srpna, kdy až 150 centimetrů vysoká rostlina obvykle vykvétá.

Naučná stezka vznikla díky společnému projektu s německým městem Reichenbach. I na německé straně se chystá nová trasa k vrcholu Rotstein, odkud výhled na Sasko poskytne objevitelská věž. „Cíle obou turistických tras spojuje stejné druhové složení dřevin a bylin. Rotstein je navíc nejstarší chráněné území v Sasku. Právě tato skutečnost byla prvotním impulzem k projektu, který má spojit cizojazyčná území, která měla historicky mnoho společného,“ vysvětluje svorská starostka.

Den bláta oslavili 14. června ve volnočasovém EKOParku v Liberci při příležitosti mezinárodního dne bláta. Letošní novinkou v programu byly zápasy v blátě.
FOTO: Ekopark ovládl den bláta. Nechyběly ani souboje v blátě

Místní turistickou novinkou je také tvz. quest „hledačka“ Bylo tu a není, která se týká zaniklé historie obce. „Prostřednictvím mapky a veršovaného textu návštěvník procházkou po zajímavém území hledá písmenka do tajenky. Ta ho na konci trasy dovede k pokladu,“ dodává Kateřina Jonáková.

Mapku si lidé mohou stáhnout na webu obce nebo si ji vyzvednout na obecním úřadu. Nejen novinky bude mapovat nová dvojjazyčná turistická brožura zajímavých cílů Lužických hor, která je v rámci projektu rovněž v plánu.

Zraněný poštovní holub z Polska je na doléčení v lučanském útulku Dášenka.
Opeření pošťáci létají krajem. Na balkonech můžete spatřit poštovního holuba

O přilákání většího množství turistů a popularizaci staronové značky Lužické hory v posledních letech usiluje také Svazek obcí Novoborska a další obce a města v česko-německém pohraničí, kterým pohoří prochází. Oblast má hustou síť pěších i cyklistických tras a nabízí aktivity pro všechny kategorie, od rodin s dětmi až po náročné turisty či cyklisty. „Lužické hory mají jako marketingová značka cestovního ruchu dlouholetou tradici a historii,“ řekl už dříve předseda Svazku obcí Novoborsko Jan Sviták.