Je to i případ SkiResortu Černá hora - Pec, který plánuje vybudovat v Peci pod Sněžkou zcela novou šestisedačkovou lanovou dráhu na sjezdovce Javor a retenční nádrž v Janských Lázních. Novou lanovku chce také vybudovat Tanvald.

SkiResort letos investoval do digitalizace, když připravil nový systém on-line prodeje skipasů, který už počítá s kontrolou dokumentů bezinfekčnosti. Ve čtyřech z pěti lyžařských areálů střediska se nově objeví takzvané sKiosky. To budou výdejní automaty, ve kterých si lyžaři vyzvednou skipasy zakoupené on-line. Další sezonu plánuje SkiResort Černá hora - Pec postavil retenční nádrž v Janských Lázních u dolní stanice lanové dráhy Hofmanky Express.

„Výstavba retenční nádrže byla plánovaná, máme na ni platné stavební povolení. Zatím jsme ji o rok odložili. Rádi bychom ji začali budovat po zimní sezoně. Záměrem je, abychom mohli zasněžovat areál ve větší míře v dřívějším období než pouze sjezdovku Anděl na Černé hoře,“ uvedl výkonný ředitel skiareálu Jakub Janda.

Tomáš Kraus (vpravo) bývalý reprezentant ve skikrosu a bývalý úspěšný student Technické univerzity v Liberci.
Nanomembrána z Liberce bude chránit české sportovce na olympiádě v Pekingu

Největší investicí, kterou horské středisko ve východních Krkonoších připravuje dlouhodobě, je vybudování nové lanovky v Peci pod Sněžkou na centrální sjezdovce Javor. Po demolici současných vleků tam vznikne nová šestimístná sedačková lanová dráha s přepravní kapacitou 2 450 osob za hodinu, jejíž sedačky má krýt bublina, dolní a horní stanice lanovky, multifunkční objekt Javor a nová restaurace Bull Bar.

„Bude to klíčová investice pro Pec pod Sněžkou,“ zdůraznil Janda. „Z hlediska projektové dokumentace máme všechno připravené, zatím se ale situace s lanovkou v Peci na Javoru zdržuje kvůli administrativním procesům. Nicméně po této sezoně bychom stejně nestihli technicky ani legislativně zahájit stavbu. Nejdříve v horizontu dvou let bychom chtěli začít stavět tak, abychom na následující sezonu byli připraveni s novou lanovkou,“ řekl výkonný ředitel SkiResortu.

Zahájení rekordní miliardové investice, propojení areálů Medvědín a Svatý Petr, musel Skiareál Špindlerův Mlýn odložit na příští rok. Celkové propojení areálu se naopak podařilo zvládnout v Malé Úpě, kde navíc vznikly dva nové vleky.

Nová sjezdovka

Na Ještědu podmínky pro rekreační lyžaře a rodiny s dětmi loni výrazným způsobem zlepšila nová sjezdovka Nová Skalka. Sjezdovka je široká 45 metrů a dlouhá 1,5 km. „Vybudování Nové Skalky byl zásadní krok vpřed pro celý lyžařský areál na Ještědu. Letos jsme dobudovali kvalitní osvětlení, a tak se stane ještě atraktivnější,“ informoval ředitel Skiareálu Ještěd Jakub Hanuš.

Výstavba osvětlení nové sjezdovky začala na konci prázdnin a přinese úplně novou kvalitu večerního lyžování pod Ještědem. „Zatímco doposud se večer lyžovalo na 380 metrů osvětleném svahu F10, nyní to bude na zcela nové sjezdovce po celé její délce 1,5 kilometru. Už při schvalování celého projektu jsme dbali na to, aby osvětlení splňovalo ty nejpřísnější parametry z pohledu efektivity, energetické náročnosti či ochrany životního prostředí a zároveň zajistilo maximální komfort a bezpečí pro lyžaře,“ doplnil Hanuš.

Kunratická Jamparáda
Kunratická Jamparáda zná vítěze! O titul se utkaly džemy a marmelády z celé země

Naopak Skiaréna Jizerky, která zaštiťuje sjezdovky v Bedřichově a na Tanvaldském Špičáku žádné novinky nechystá. „Na novinky nejsou finance. Novinkami tak bude to, co jsme měli nachystané na loňskou sezónu, tedy rozšíření Turistické sjezdovky a nový přibližovací vlek na této sjezdovce a nová rolba. Vše na Tanvaldském Špičáku,“ sdělil Petr Bažant ze společnosti Ski Bižu, která Skiarénu Jizerky provozuje.

Novinku však připravuje tanvaldská radnice. Město má plán vystavět na Špičák lanovku. Papírově je vše připraveno, nyní hledá investora. „Myšlenka je taková, že naší lanovkou vyjedou lidé nahoru, na druhé straně si zalyžují ve skiareálu a pak se vrátí do Tanvaldu úzkou a pozvolnou návratovou sjezdovkou, tak, aby po ní sjeli i běžkaři,“ popsal starosta Tanvaldu Vladimír Vyhnálek.

I ve skiareálu v Rokytnici nad Jizerou běží přípravy na nadcházející sezónu. Areál kvůli snaze vyrovnat letní a zimní sezónu připravil novinky zejména na letní měsíce. „Máme zde velmi dobře vybavenou půjčovnu sjezdových kol, lanový park, který byl v letošním létě hodně vyhledávanou atrakcí a v neposlední řadě i velmi dobře fungovala nová služba, půjčovna horských sjezdových koloběžek,“ popsal ředitel skiareálu Rokytnice nad Jizerou Vít Pražák.