Tradice fotbalové tipovací soutěže, tip ligy, má už na Jablonecku hluboké kořeny. Každé jaro a podzim mohou fanoušci kopané tipovat výsledky utkání nejen krajských a okresních soutěží, ale někdy i první ligy i jiné . A že se účast v tip lize vyplatí, může potvrdit také Martin Makovec, vítěz její jarní části. Vyhrál permanentku na další sezónu prvoligového FK Jablonec a lahodný mok z pivovaru Rohozec. Tip ligu už hraje třetím rokem.

Proč jste se do tip ligy pustil?

V rámci Sokola Plavy máme hodně fanoušků tip ligy, zejména pana Lejska a další tahouny. Občas s nimi zajdu na pivo do haratické hasičské zbrojnice a společně zatipujeme, samozřejmě náhodně. A když člověk nemá moc času nad tím přemýšlet, je to pak při pivu docela zajímavá a dobrá zábava.

Nesledujete tedy pečlivě výsledky jednotlivých týmů a kol?

Tipuji spíš podle informací ostatních tipařů. S kluky, fotbalisty, se znám, tak vím, co hrají. Ale příliš to zase nesleduji. Když jsou v tip lize zápasy první ligy nebo vyšších soutěží, tak pak si výsledek tipnu jedině podle informací z novin.

Sledoval jste, jak tipují a jak si vedou kolegové, soupeři?

Byl to vždycky tak rozdíl tří čtyř bodíků, jak jsme se v pořadí honili. Víme o sobě, ale je to spíše o tom, kolik má kdo času na sledování výsledků. Je rok, kdy se tomu člověk nemůže věnovat z časových důvodů skoro vůbec a potom zase naopak.

V Plavech s vámi tipují i rozhodčí. Nenapovídají vám, jak kde fotbal může dopadnout?

To bych neřekl. Je to spíše rivalita jak mezi oběma rozhodčími, kteří tam s námi tipují, tak mezi ostatními. Určitě v tom jsou zběhlí víc, než my ostatní. Nikdo ale nedokáže napovědět, jak zápas dopadne.

A vy jste fotbal také hrál?

Ano, hrál. Ale kvůli pracovním povinnostem se mi už nedaří skloubit zaměstnání s fotbalem. A navíc tenhle sport zabere vždycky celý víkend. A protože mám také hodně ostatních zájmů, tak už teď nehraji. A navíc máme v rámci Sokola Plavy hned dvě mužstva, áčko a béčko, když bych měl pečlivě sledovat, jak si vedou, tak pak je fotbal opravdu časově náročný koníček. A navíc, člověk taky musí někdy trochu pobýt doma…

A sledujete prvoligová utkání FK Jablonec?

Nejsem úplně výrazným fanouškem, který láme ploty a je vidět a slyšet. Ale Jablonec je pro mne určitě srdeční záležitost.

Takže permanentka vás jako výhra potěšila?

Určitě rád na fotbal zajdu, třeba i s rodinou. Teď o sobě dává jablonecký klub hodně vědět. Vídám dost bilboardů a také organizují různé akce v rámci zápasů. Takže půjdeme na fotbal určitě. Pro fanoušky dělají hodně. A tak to má být. Teď hlavně jen, aby jim to vydrželo. Posily mají také nové a myslím si, že by mohly být dobré.