V závodu žen s hromadným startem na 12,5 kilometrů získala jablonecká rodačka stříbrnou medaili. Po dvou čtvrtých místech, které v Soči Gabriela oplakala, přišel skvělý závod a zisk olympijské medaile.

Radost z jejího úspěchu má také maminka, která má stříbrnou medaili z roku 1984 ze Sarajeva. „Konečně to cinklo. Musím říct, že jsem na ní pyšná. Asi jako každý rodič, když se něco takového stane," řekla pro Jablonecký deník Gabriela Soukalová st., která si závod nenechala ujít.

„Měli jsme trénink, ale před koncem jsem šla pryč a viděla jsem to od začátku. Nějak jsem to cítila v kostech, dneska by to už mohlo dopadnout," dodala maminka olympijské medailistky.

Závod vyhrála Darja Domračevová a třetí dojela Tiril Eckhoffová z Norska.

Za medaili čeká doma štrúdl

Něco sladkého upeče Gabriela Soukalová starší své dceři, která v pondělí v závodě biatlonistek s hromadným startem získala na zimních olympijských hrách v Soči stříbrnou medaili. "Nejspíše to bude štrúdl," řekla v telefonickém rozhovoru s ČTK.

Biatlonová trenérka na sportovním gymnáziu v Jablonci závod sledovala na soustředění v Novém Městě na Moravě. „Moc jsem jí tu medaili přála a jsem šťastná, že se jí to povedlo. Myslím, že si to zaslouží," uvedla Soukalová starší, jež má také stříbro ze zimní olympiády. Před 30 lety v Sarajevu ho získala jako členka běžecké štafety.

Při závodu prý nervózní nebyla. „Věděla jsem, že běžecky bude stačit a bude to o střelbě. To se povedlo a to je asi základ úspěchu," zhodnotila. Své dceři věřila, i když na poslední položce jednou chybovala. „Vím, že to umí. Střelba je ale také o štěstí," dodala.

Svou dceru byla v úvodu her povzbudit přímo v Soči, pak se musela vrátit domů. Štěstí jí nepřinesla, v zahajovacím sprintu skončila Soukalová na 29. místě. „To jsem sem nemusela jezdit," rýpla si v žertu do dcery, která pak v dalších dvou individuálních závodech skončila čtvrtá. Na čtvrtý pokus se čtyřiadvacetiletá závodnice dočkala vytoužené medaile.