Pět milionů sedm set tisíc korun. Přesně takovou sumu žádá po jabloneckém magistrátu společnost Grepa Networks. Jde o peníze za datové spoje, které firma dva roky dodávala pro městský kamerový systém. Pikantní je, že jednatelem společnosti Grepa Networks je současný primátor Milan Kroupa. Dostal se tak do zjevného střetu zájmů.

Návrh na zaplacení skoro šesti milionů korun své firmě podal jabloneckým zastupitelům sám primátor. Pod návrhem na finanční vyrovnání je podepsána jeho manželka. Po dlouhé diskuzi však primátor návrh z jednání stáhl, byť se zavázal, že o bodu nebude hlasovat. Návrh se ale dostane do programu dalšího jednání jabloneckého zastupitelstva.

Sběr jahod je mezi Čechy čím dál víc populární
Češi nejsou líní. Na pole jahod se vrhli jako kobylky i v Libereckém kraji

Celá kauza se táhne už několik let. Data pro městský kamerový systém dodávala společnost Grepa Networks od roku 2010. Radnice platila veškeré závazky až do roku 2015, poté nebyla sepsána nová smlouva. Firma však data dodávala neustále.

ZASÁHLY VOLBY

Milan Kroupa se snažil jménem firmy už v roce 2018 o narovnání vztahu a požadoval od radnice částku kolem dvou milionů korun. Tehdejší vedení radnice si nechalo zpracovat znalecký posudek, jehož dokončení ale zkomplikovaly komunální volby a nově vzniklá koalice s ANO 2011 v čele. „Výsledky posudku přišly až v době, kdy je zástupce Grepy zároveň primátorem,“ popsal bývalý náměstek primátora, dnes opoziční zastupitel za ODS Miloš Vele. Milan Kroupa, lídr kandidátky ANO 2011, se stal novým primátorem v listopadu loňského roku.

Znalecký posudek hovoří o částce 5,7 milionu korun, kterou nyní Grepa Networks po městě požaduje. „To je ale další problém pro město, protože pokud to schválíme, dostaneme pokuty od antimonopolního úřadu ve výši statisíců korun,“ sdělil jeden z jabloneckých zastupitelů. Poukázal na skutečnost, že na zakázky nad dva miliony korun musí úřad vyhlásit veřejné výběrové řízení.

Vodní radovánky mládeže na přehradě Mšeno v Jablonci nad Nisou.
FOTO: Léto je v plném proudu. Vyrazte k vodě, třeba na jabloneckou přehradu

Milan Kroupa se přitom na ustavujícím zastupitelstvu v listopadu loňského roku zavázal, že své místo ve vedení firmy opustí. Právě proto, aby se nedostal do střetu zájmů. „Nemohu se vzdát pozice jednatele firmy proto, že jsou na to vázány jisté smlouvy,“ vysvětloval nyní zastupitelům Kroupa.

Podle právních rozborů to sice není nezákonné, přesto by firma vlastněná politikem neměla být ve obchodním vztahu se samosprávou, kde politik působí.