Obyvatelé sídliště Šumava v Jablonci se mohou těšit, zároveň i děsit plánované obří revitalizace, podobné, jakou po sedm let procházelo sídliště Žižkův Vrch. „Prokouklo to tu, hezký je lesopark, hřiště i chodníky. Některé práce ale trvaly únavně dlouho,“ přiblížila Hana, která na Žižkově Vrchu žije třicet let.

Za sedm let se tu přebudovalo mnohé. Vždyť sem v rámci Integrovaného plánu rozvoje města (IPRM) nateklo z dotací skoro dvě stě milionů korun. „K největším realizacím v rámci IPRM patří rozsáhlý park podél ulice Nová Pasířská a přírodní Lesopark na Žižkově Vrchu,“ přiblížila Markéta Hozová, mluvčí jabloneckého magistrátu.

Vznikla či jsou opravená sportovní a dětská hřiště, došlo i na rekonstrukci komunikací a chodníků, otočky MHD, výstavbu několika propojení pro pěší, vybudování nových parkovacích a kontejnerových stání.

Teď je čas na Šumavu. „Zvláště některé silnice jsou ve špatném stavu,“ zaznělo mimo jiné na jarním Setkání s občany.

Nyní mají obyvatelé sídlkiště možnost zasáhnout do budoucí podoby svého bydliště. Již dnes mohou vyplnit, vystřihnout a donést na radnici dotazník na téma Regenerace sídliště Šumava. Najdou jej v posledním vydání Jabloneckého měsíčníku. Proběhne i veřejné jednání, „To se bude konat 29. září od 17 hodin v základní škole na Šumavě,“ přiblížil Lukáš Pleticha, náměstek primátora.

„Ti, kdo nemohou přijít, mohou využít již zmíněného dotazníku a vyplněný jej odevzdat v informačním centru v přízemí radnice do 16. září,“ upřesnila Zuzana Bencová z oddělení investiční výstavby magistrátu.

A co sídliště čeká? „Chceme zachovat nebo zvýšit podíl nezpevněných ploch,“ vysvětlil Lukáš Pleticha.

Upravovat budou veřejná prostranství, ošetřovat a vysazovat zeleň, opraví a zřídí nová sportovní i dětská hřiště s pískovišti, průlezkami a parky s lavičkami. Opraveny budou komunikace, cyklostezky, instalují nové protihlukové stěny, vzniknou i nová parkovací místa.