Co obnáší práce vedoucího pekárny?

Každé ráno musím být na pracovišti v půl páté. Zajišťuji objednávky na druhý den nebo suroviny. Ty jsou nezbytně důležité. V současné době se zde totiž otočí až 120 druhů surovin denně. Z toho také vyplývá, že musím sledovat jejich ceny. Například, dříve jsme suroviny objednávali ze skladů, nyní je objednáváme přímo od výrobců na palety, protože obrat je veliký. Dále musím zajistit kvalitní personál a zavádět nové výrobky.

Co vás k práci přivedlo?

Před revolucí mi kamarád z vojny navrhl, že bychom mohli podnikat v pekařství. Já jsem souhlasil, ale kolega z toho vycouval. Od té doby jsem zaměstnaný v jedné firmě již šestnáct let.

Pracujete v příjemném a především voňavém prostředí, co vás na vaší práci nejvíce baví?

Asi to bude tvůrčí práce. Každý den mohu vymyslet nějaký nový výrobek, a pokud se povede a zavede do výroby samozřejmě mě to těší. Na druhou stranu je pro mě nepříjemné, když je nedostatek personálu a já ho musím shánět. Mým úkolem je také vyřešit jakýkoliv problém. Je jedno jak, ale musím. Mnohdy to je i za cenu, že sám musím jít nahradit pracovníka ve výrobě.

Zmínil jste tvůrčí práci, můžete prozradit, co mohou zákazníci očekávat do budoucna na prodejnách?

Nyní máme skvělého pomocníka, a tím je japonský stroj, který dokáže zabalit do těsta jakoukoliv surovinu. Také díky tomuto stroji plánujeme nové výrobky sladké celozrnné, slané pečivo se zelím. Ty už jsou vyzkoušené a povedly se. Dále plněné slané tyčinky nebo plněný perník marmeládou. To vše ale až příští rok, teď nás čeká každoroční smršť pečení cukroví.

Zasahuje vám práce do soukromého života?

Ano, z hlediska času. S kolegou musíme být na telefonu 24 hodin denně.

Z měnila se postupem času výroba pečiva?

Určitě ano z hlediska technologie. Tu také musíme sledovat. Pracovní sílu více nahrazují stroje.⋌