Rada Libereckého kraje na svém mimořádném jednání 11. dubna 2016 rozhodla o podání rozkladu proti tomuto rozhodnutí, neboť zásadním způsobem omezuje existenci této školy.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR ve věci rozhodlo až po dlouhých 132 dnech čekání, přičemž rozhodnout mělo již v polovině února. Negativní rozhodnutí je opřeno o koncepční dokumenty resortu, které dlouhodobě nepodporují víceletá gymnázia, avšak v potaz neberou jednotlivá krajská specifika. Podíl víceletých gymnázií je v Libereckém kraji ve srovnání s ostatními kraji jedním z nejnižších a šestiletý studijní obor zaměřený na německý jazyk je pouze na Gymnáziu F. X. Šaldy v Liberci.

Otevření šestiletého oboru se zaměřením na francouzský jazyk a přírodovědné předměty mělo škole umožnit využití celé kapacity školy, neboť nyní vzdělává pouze ve čtyřletém oboru. Zápis takto koncipovaného šestiletého oboru nepodpořily pouze francouzské kulturní instituce či spolupracující vysoké školy, ale kladně se k němu vyjádřila i místní hospodářská komora.

Vzhledem k tomu, že kraj nadále usiluje o zápis tohoto oboru, rozhodla na svém mimořádném zasedání Rada Libereckého kraje o podání rozkladu proti rozhodnutí ministerstva. „Rozkladem se bude usilovat o šestiletý studijní obor. Rada kraje přitom dala najevo, že je připravena přijmout, v případě neúspěchu, jiné řešení ve čtyřletých oborech," komentoval rozhodnutí Jiří Kozlovský, ředitel gymnázia, který byl na jednání přizván.

„Zájmem Libereckého kraje je školu zachovat a zejména umožnit jí připravovat další úspěšné absolventy, škola na to má kapacitu. Zaměření na francouzský jazyk a zejména přírodovědné předměty prozatím v kraji chybí," dodala Alena Losová, radní Libereckého kraje pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti, k podání rozkladu, o němž rozhodne ministryně školství, mládeže a tělovýchovy.