Od dnešní půlnoci řešili 13 technických pomocí a další výjezdy tohoto typu během dne očekáváme. Krizová situace trvá především na Semilsku a Jablonecku. Hasiči nejčastěji rozřezávají stromy a větve, které padly na komunikace a brání tak plynulému provozu nebo odstraňují polámané větve a stromy z drátů elektrického vedení.

Zima v ulicích Jablonce
Odvezli tisíce tun sněhu. Kalamitní stav už ale odvolali

„Zcela neprůjezdná byla během neděle dne silnice 1/10 mezi Kořenovem a Desnou, kterou zablokovali kmeny stromů hned na několika místech. V pondělí ráno zde jednotky zasahovaly znovu. Také řidiči, kteří dnes jedou po silnici 1/14 musí být opatrní a obrnit se trpělivostí, hasiči tam likvidovali několik padlých stromů například u obce Poniklá nebo u Rokytnice nad Jizerou,“ doplnila tisková mluvčí hasičů Pavlína Bílková.

Dalším problémem jsou stromy, které se zapletly do drátů elektrického vedení. Bez proudu je mnoho domácností na Jablonecku a Semilsku. Bez elektrické energie je například obec Vítkovice. Tam hasiči v neděli zasahovali dvakrát. Dopoledne padla velká bříza na místní trafostanici a krátce po poledni ještě další strom na sloup elektrického vedení, v obou případech létaly jiskry, ale k požáru nedošlo.

Zima v Jablonci nad Nisou. Ilustrační fotografie.
Pracovníci technických služeb v Jablonci odvezli už téměř osm set tun sněhu