Popsané motivy jsou totiž podle ní odpuzující. „Povolené plochy využívají sprejeři pro svou tvorbu, aniž by museli své návrhy nechávat předem na magistrátě schvalovat. Jedinou podmínkou je, že motiv nebude mít rasistický podtext a nebude obsahovat vulgarismy,“ vysvětlila pravidla využití legálních ploch tisková mluvčí jabloneckého Magistrátu Markéta Hozová.

Nové legální plochy „pokřtili“ umělci posledního dubna, kdy ve Mšeně proběhl Graffiti Jam NaČáry 2016. Jako hlavní téma se nabízely čarodějnice. I proto vznikly tyto tři motivy.

Oficiálně podanou stížnost už magistrát se zástupci graffiti komunity řešil. Podle vyjádření z kanceláře primátora by zeď měli překreslit odpovídajícím motivem. „To graffiti jako takové rozhodně radnici nevadí a určitě nikomu nic nezakazujeme. Jde spíše o to, aby se sprejeři zamysleli nad tím, co se do které lokality hodí za motivy. Přeci jenom v blízkosti těchto ploch jsou také dětská hřiště,“ řekla Hozová.

Na druhé straně umělci se brání tím, že ani jeden z obrázků neporušil stanovená pravidla. „Zatím s magistrátem stále jednáme. I vzhledem k tomu bych se k celé věci nechtěl více vyjadřovat,“ informoval o současném stavu jeden z autorů kresby, který si přál zůstat v anonymitě (pozn. – redakce jeho jméno zná).

Legální plochy pro tento druh pouličního umění existují i v dalších městech naší republiky. Prozatím vše fungovalo bez větších problémů. Tato stížnost je první za skoro dva roky, kdy město odsouhlasilo vznik první trojice stěn. Každá z nich je označena speciálním štítkem, který umožňuje její využití. Malovat na ni přitom může kdokoliv.

Přesné datum přemalování kontroverzních obrázků neexistuje. „Den dětí může být vhodnou příležitostí k vytvoření vhodnějšího motivu,“ navrhla Hozová.