Výskyt zhoubných nádorů v tuzemsku v dlouhodobém horizontu roste. Pozitivní trend zaznamenává výskyt rakoviny plic u mužů a rakoviny tlustého střeva a konečníku. Naopak stále roste výskyt rakoviny prsu u žen a nárůst rakoviny kůže u obou pohlaví.

NOVÉ PŘÍPADY

V Libereckém kraji lékaři v roce 2016 zjistili 476 nových případů rakoviny kůže, na pomyslném druhém místě skončila rakovina prostaty s 301 novými případy a na třetím a čtvrtém velice těsně skončily rakoviny tlustého střeva a konečníku (208) a rakovina průdušnice, průdušek a plic (203).

„Byl to šok pro celou rodinu. Najednou jsem musela jezdit na chemoterapii, po které mi bylo špatně, chod domácnosti obstarával muž sám,“ popsala léčbu rakoviny prsu Kateřina z Jablonecka. Rodina má dvě stále relativně malé děti. „Kvůli nim jsem se cítila možná ještě hůř. Bála jsem se, co s nimi bude. Když mi bývalo zle a dcera mi přinesla pití, sem tam mě pohladila a já pak dokázala celé hodiny jen sedět a brečet,“ vylíčila.

Vernisáž výstavy 100 let v bílém plášti proběhla 5. listopadu na Krajském úřadě Libereckého kraje.
Sto let v bílém plášti. Výstava na krajském úřadě zve na proměny zdravotnictví

Dnes už se čtyřicetiletá žena usmívá. Ví, že nad zákeřnou nemocí zvítězila. Chybí už jen poslední operace plastiky prsu. „Samozřejmě vím, že se může objevit recidiva, ale právě kvůli tomu jsem se naučila užívat si každý den. Nikdy předtím jsem za týden s dětmi neabsolvovala tolik společného času, tolik výletů,“ doplnila Kateřina. 

Jiné příběhy ale nejsou tak optimistické. Karla z Jablonecka připravila před pár lety zákeřná nemoc o manželku. Zůstaly mu dvě děti. „Pro manželku to bylo nakonec už vysvobození. Najednou jsme tady byli sami a já musel dělat všechno pro to, aby kluci vyrůstali dál v klidu a pohodě. Dost je pak hlídali prarodiče, protože já jsem si musel najít druhou práci,“ zavzpomínal.

Jak lékaři radí, při zjištění nádoru je důležitá včasná diagnóza. „Všechna onemocnění zhoubným novotvarem jsou léčitelná. Nejdůležitějším faktorem v léčbě nádoru obecně je to, aby byl v co nejméně pokročilém stavu. Příkladem jsou nádory prsu, kde je vyléčitelnost počínajícího nádoru nad 90 procent. A naopak, když je nádor prsu již s metastázami, tedy pokročilý, zanedbaný, pak je vyléčitelnost pod 10 procent,“ přiblížila primářka onkologického oddělení jablonecké nemocnice Marta Kučerová.

Martina Josífek Zelinková z Tanvaldu bojuje s rakovinou po svém. Sotva se dostala z nejhoršího, vyrazila na 3600 kilometrů dlouhou pouť do poutního místa Santiago de Compostela ve Španělsku. Na koloběžce, které říká Bílý Rytíř. Foto z poutě.
Bojovala s rakovinou, teď jede za sv. Jakubem na koloběžce

Léčebných metod u zhoubných nádorů je více. Mohou se léčit buď jednou z variant samostatně, nebo častěji kombinací těchto metod. Jedná se o chirurgický zásah, chemoterapii, ozařování, imunoterapii či biologickou léčbu.

RIZIKO U KUŘÁKŮ

Jedním z nejrizikovějším faktorem vzniku rakoviny je kouření. U kuřáků je vyšší výskyt nejen rakoviny plic, ale i rakoviny hrtanu, rakoviny v dutině ústní a rakoviny prsu u žen. U obou pohlaví dochází k ústupu výskytu nádorů žaludku a nárůstu rakoviny tlustého střeva a konečníku (u této diagnózy je v ČR i tak nejvyšší výskyt nových případů na 100 000 obyvatel na světě).

Zároveň s rostoucím počtem pacientů se zhoubnými nádory se zlepšují výsledky onkologické léčby, takže počet pacientů, kteří zemřou na zhoubný nádor, se nezvyšuje. To ale znamená i nové přístroje, nové léčebné postupy, a tudíž i velké finanční zatížení. „I vyspělejší země, než je Česko, mají problém s ufinancováním léčby onkologicky nemocných. V této oblasti již nejde jen o problém zdravotnický, ale celospolečenský,“ doplnil ředitel jablonecké nemocnice Vít Němeček.

Český dne proti rakovině je znám zejména pro své typické žluté kytičky.
Lidé často umírají na rakovinu zbytečně. Nepřišli totiž včas