Příjemný nález skončil ve smyslu přiloženého receptu, který Petr Hampl připojil pro ostatní zájemce i s osobními poznámkami.
Houby s křenem na smetaně.
Přátelé, nebojte se experimentovat. I když nadpis tak troch zavání bohémstvím, jedná se o velice chutnou kombinaci, posuďte sami:
Materiál:
- 1/2 kg čerstvých, nebo 20 dkg zamražených, popř. zavařených hub.
- 1 velká cibule
- 0,5 l bujónu
- 2 dcl šlehačky
- 1-2 polévkové lžíce strouhaného křenu (krenexu)
- tuk na smažení
- sůl, (vegeta)
- světlá jíška
Příprava:
- Na tuku zpěň na drobně pokrájenou cibuli, přidej očištěné, na hrubě pokrájené houby. Podus asi 20 minut na mírném ohni. V okamžiku, kdy se houby začnou vařit doporučuji sesbírat pěnu.
- Zalij vařícím bujónem, opatrně zahusti jíškou a povař ještě asi 5 minut.
- Přidej ve šlehačce rozmíchaný křen, dochuť vegetou a odstav z ohně.
- Při servírování můžeš omáčku na talíři podložit uzeným, jako příloha se hodí vše, snad jen s výjimkou luštěnin. I když…
Při letošní upejpavosti hub v lesích naší lokality určitě stojí za shlédnutí nález zcela zdravého hřibu obecného na přelomu srpna a září. Nádherný exemplář z mechu dloubal František Vrba z Velkých Hamrů.