Tradiční Sklářské slavnosti na Kristiánově.Zdroj: Deník / Jan SedlákVšechny milovníky skleněné krásy a Jizerek zve Muzeum skla a bižuterie v Jablonci k návštěvě tradiční Sklářské slavnosti. Koná se v sobotu 5. září od 9 hodin. „Návštěvníci mohou opět sledovat mistry skláře přímo u pece, poznat kouzlo tažení skleněných figurek či vinutých perlí u kahanu, foukání ozdob, sledovat výrobu skleněné bižuterie či různých módních doplňků. Zastoupena budou ale i další řemesla“, řekla ředitelka muzea Milada Valečková.

Slavnost začíná v 9 hodin, vlastní program pak od 9,30 uctěním památky zakladatele sklářské osady Johanna Leopolda Riedla na místním hřbitově a následnou mší. V kulturním programu se budou celý den střídat folklorní soubor Jizera, který zpracovává tradiční podještědský, pojizerský a podkrkonošský folklor.

Pro děti zahraje Divadlo Krabice Teplice svá veselá představení „Mrkvomen“ a „Václav a Slimák“. Zazpívají „Zlatý holky“ a probíhat budou také komentované prohlídky expozicí i celou osadou vedené muzejními kurátory. Program na Kristiánově bude v sobotu 5. září probíhat až do 16 hodin, vstup je zdarma.

Jarní svoz bioodpadu.
Zářijový svoz bioodpadu se v Jablonci uskuteční dvakrát. První bude v sobotu