Nejsilnější sestavou v historii festivalu Finlandia Mácháč 2018 se mohou pochlubit jeho pořadatelé. Těm se povedlo, že na pláži Klůček v Doksech roztočí gramofonové desky dýdžejové světového formátu. Ve dvoudenním programu září jména Armin van Buuren a Hardwell.

„Oba letošní headlinery, Armina van Buurena a Hard-wella, jsme se pokoušeli zabookovat několik let. Až letos to konečně vyšlo,“ říká za pořadatele Zdeněk Gabriel. Festival Mácháč, který proběhne u Máchova jezera 24. a 25. srpna, letos slaví svoje osmnáctiny. Přestože jsou vstupenky na dvoudenní festival letos dražší, akce je v tuto chvíli z 85 procent vyprodaná.

Festival Mácháč.
Radost skrytá v tanci. K Máchovu jezeru míří tisíce tanečníků

Open beach festival si během let vybudoval renomé a sjíždějí se na něj milovníci taneční hudby z celé republiky. „V pátek budou vystupovat hvězdy z Nizozemí a Velké Británie. To se u nás jen tak nevidí. Přestože dvoudenní vstupenka stojí více než dva tisíce, jsou to dobře investované peníze,“ těší se Lukáš Pučán z Prahy, který hudební přehlídku nevynechal už sedm let.

Festival je dvoudenní od roku 2011. V pátek pláž Klůček obsadí především zahraniční umělci. Na pódiu, které je umístěno kvůli rozšíření kapacity areálu na vodě, se vystřídají Maurice West, Kill the Buzz, Mike Williams, Kura, Orjan Nilsen, Hardwell a další. Návštěvníci si budou moci vybrat ze třech hudebních scén. V sobotu se bude tančit převážně na tvorbu domácích dýdžejů. Tedy až na Armin van Buurena, který vystoupí minimálně ve dvouhodinovém setu.

Policisté a celníci při kontrolách.
Festival u Mácháče i letos doprovodí policejní manévry

Město Doksy je na tento divoký festival připravené. „Myslím, že se o festivalu šíří horší věci, než ve skutečnosti jsou. S organizátory jsme před lety uzavřeli rozsáhlou dohodu, za jakých podmínek bude festival probíhat,“ říká starostka Doks Eva Burešová. Mezi ně patří kromě zákazu kempování v autech zajištění bezpečnosti, řízení dopravy a dodržení hlukových limitů.

Posledně zmíněná věc je také důvodem, proč festival nemůže změnit místo, i kdyby chtěl. „Pláž Klůček má optimální kapacitu. Pokud bychom hledali větší prostory, tedy s vyšší kapacitou, tak by to mohla být pro infrastrukturu města nadměrná zátěž, což rozhodně nechceme. Dalším důvodem je šíření hluku mimo areál, které by jinde bylo větší,“ vysvětluje Gabriel.

Rozmarné léto na Mácháči.
FOTO: Rozmarné léto na Mácháči

Festival má příznivce i odpůrce. Místní si však na jeho konání již zvykli a ti co ne, odjíždějí na předposlední víkend v srpnu pryč. Festival vítají třeba místní obchodníci, kteří si mohou přijít na velké peníze.

„V době konání festivalu v Doksech nenajdete žádné volné ubytování a restaurace jsou plné,“ dodává starostka s tím, že městská kasa se též zaplní z odvodu ze vstupného. „Nemluvě o tom, že z mladých se jednou stanou rodiče a budou sem jezdit se svými dětmi a budou jim vyprávět, kam chodili tancovat.“