A bohužel ne v dobrém. 46 z nich včetně dvou učitelek si místo zážitků přivezlo salmonelu. „Už den poté ráno rodiče omluvili několik dětí, další doslova odpadly v průběhu dopoledne. Zničehonic, v průběhu půlhodiny, se u nich objevily vysoké horečky a zvracení," potvrdila zástupkyně ředitelky Štěpánka Vozková. Školka je v provozu, zdravých zůstalo ale jen pět dětí z 52. „Provedli jsme všechna opatření, dezinfikovali hračky, s kterými nemocné děti přišly do styku, vyprali všechny lůžkoviny. Děti se do školky mohou vracet až poté, co bude od lékaře potvrzeno, že už jsou klinicky zdrávy," doplnila Vozková. „Něco takového se nám ještě nikdy nestalo," dodala. Školka musela až do odvolání zrušit i veškeré plánované aktivity.

Děti se nakazily po obědě, který objednaly učitelky v areálu Farmaparku Soběhrdy. A nebyly jediné. Týden předtím se na stejném místě nakazila školka ze středních Čech.

Zdrojem nákazy byly podle okresní epidemioložky v Benešově, Lilian Rumlové, nedostatečně tepelně upravené zmrazené polotovary. Stánek byl prozatím uzavřen, veškeré potraviny byly zlikvidovány a provoz byl omezen pouze na provoz uzenin.

„Každé maso je kontaminované, ale nákaze lze zabránit tepelným zpracováním. Při jeho úpravě je potřeba dbát na to, aby se stejným nožem nekrájely další potraviny nebo se nepoužívalo stejné prkénko. To se ale dá v omezených prostorách stánků dodržet jen těžko," doplnila. Podle ní se hygienici přes léto zaměří na kontroly ve stáncích, které nabízejí širší sortiment včetně jídel z masa. Podobným provozům je však lepší se vyhnout.