"Zájem o lesní stezky ve Frýdlantském výběžku každoročně roste, loni se po nich odhadem projelo asi čtyřicet tisíc lidí," řekla za Singltrek Centrum v Novém Městě pod Smrkem Hana Hermová.

"Pravděpodobně zde hraje velkou roli osobní doporučení lidí, kteří si pobyt na singltreku skvěle užili a vyprávějí o tom svým přátelům a známým," míní. Na tratích převládají Češi, Němci a Poláci. Podle Hermové ale zaznamenali také návštěvníky z Británie, Finska, Dánska, Itálie, Nového Zélandu, USA i Tchaj-wanu.

Po zkušenostech z loňska navýšilo novoměstské centrum zejména počet termínů výukových programů. "Zájem je zejména o jednodenní kurzy určené začátečníkům a mírně pokročilým. I za jediný den se pod odborným vedením dá na kole výrazně zlepšit, zbavit se strachu a posunout své hranice," řekla Hermová. "Protože k nám jezdí čím dál více rodin s dětmi, uspořádáme letos prvně také akci S rodinou na singltrek s výukovými programy a zábavou pro bikerskou omladinu," dodala.

Rostoucí zájem o singltrek těší i starostu Lázní Libverda Jana Pospíšila. Podle něj to pomáhá i ubytovatelům, kteří před tím cílili hlavně na lázeňské hosty. "Díky cyklistům se jim daří částečně zmírnit propad způsobený krizí v lázeňství," konstatoval. Právě v Lázních Libverda od května přibude další nástupní místo se zázemím. "Cyklisté se zde budou moci občerstvit, budou zde mít servis, možnost osprchovat se a získají veškeré potřebné informace," zmínil starosta.

Součástí zázemí bude i služebna horské služby, odkud budou záchranáři vyrážet na pomoc zraněným cyklistům. Vybudování zázemí v rámci česko-polského projektu stálo 2,5 milionu korun. Na polské straně díky projektu vybudovali loni dalších šest kilometrů stezek.

Singltrek pod Smrkem nabízí zhruba 70 kilometrů tras. "Trasy i značení zůstávají stejné jako v předchozích letech. Mění se pouze to, že polská strana se rozhodla od singltreku separovat a rozvíjet svou část projektu po svém včetně značení," upozornila Hermová.

Singltrek na české straně je společným projektem státního podniku Lesy ČR, Svazku obcí Smrk a České mountainbikové asociace. Trasy nabízejí stezky různé náročnosti, část stezek se dá projet dokonce i na invalidním vozíku. Drtivá většina tras je jednosměrná a není přístupná autům. Singltrek se podobá někdejším turistickým, lázeňským a loveckým chodníkům.