Tábory nejsou určeny jenom školákům, rozšiřuje se nabídka programů i pro předškolní děti.

Nejširší je nabídka táborů pro děti. Třeba liberecký Dům dětí a mládeže Větrník organizuje sedm pobytových letních táborů, dva putovní a 35 příměstských, z nichž už je ale 25 obsazených. Na pobytových táborech je ještě volno. „Už několik let je o pobytové tábory menší zájem než o ty příměstské, my jsme dokonce museli jeden tábor zrušit, protože by se nezaplatil, bylo tam málo přihlášených," řekla ředitelka Větrníku Jana Pavlíková. Důvodem většího zájmu o příměstské tábory podle ní není nižší cena. „Rodiče nechtějí dávat děti z domova, ani samy děti často na pobyt nechtějí," vysvětlila. Ceny pobytových táborů Větrníku se podle délky a náplně pohybují od 2000 do 4950 korun, týdenní příměstské jsou za 700 až 1500 Kč. Nejrychleji se obsazují tábory s pestrým programem.

Vyhledávané jsou i tábory s výukou jazyků, byť patří k těm dražším. Příměstský tábor s angličtinou nabízí třeba liberecká jazyková škola Wattsenglish, která pracuje metodikou Steva Wattse. Týdenní tábor pro děti od pěti do deseti let vychází vstříc i těm nejmenším, kteří s angličtinou zatím žádnou zkušenost nemají. „Zájem o naše tábory je každoročně velký, jejich kapacita je omezená, nicméně stále ještě máme několik volných míst," řekla ČTK Michaela Pavlátová, která se stará o program i školení vedoucích. „Děti se mohou těšit na rytířské zápasy, hry na mumie, rýžování zlata na Klondiku či výrobu šperků pro královskou rodinu," dodala. Týdenní příměstský tábor je za 2990 Kč.

Obsazené už jsou oblíbené Týdny pohybu hrou, které pořádá o prázdninách Technická univerzita Liberec. Letos bude už 20. ročník. Děti se mohou seznámit se sportovními aktivitami, k nimž se většina z nich běžně nedostane. Přes léto se koná sedm týdenních turnusů, vždy asi pro 200 dětí. Přestože přihlášky lze podávat do 5. června, už v dubnu byla většina termínů obsazená. Podobné příměstské tábory v osmi turnusech nabízí společnost Sundisk v Jablonci, tématem jsou nestárnoucí příběhy Julese Verna.