Radost z něj budou mít především řidiči. Jde totiž o aplikaci nanočástic do autokosmetiky, kde tvoří ochranný film. Povrchové části vozů, karoserie a skla, obalí do mikroskopické ochranné vrstvy, která mnohonásobně zvyšuje tvrdost povrchu, odpudivost vody a ochranu před mechanickým poškozením.

Novou povrchovou úpravou se podle libereckých vědců dají ošetřit i jiné materiály, například plasty. „Tak vysokých hodnot nová látka dosahuje proto, že nanočástice v ní obsažené perfektně zacelí mikroskopické póry ošetřovaného povrchu, ten je pak celistvý a odolný například vůči vstřebávání kapaliny," stručně vysvětlil šéf výzkumného týmu liberecké univerzity profesor Petr Louda.

Na patentu začal výzkumný tým Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace Technické univerzity v Liberci pracovat v září 2014. Nyní, necelý půl rok po získání licence, už liberecká univerzita podepsala smlouvu o spolupráci při výrobě autokosmetiky druhé generace.

„Technická univerzita v Liberci úzce spolupracuje s řadou firem i z oblasti sklářství i textilního průmyslu. Výzkum na zakázku a doplňková činnost pro průmyslovou praxi tvoří téměř dvě třetiny miliardového rozpočtu univerzity," upozornila mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková.

Tým profesora Loudy již pracuje na výzkumu dalšího využití hydrofóbních oděruvzdorných vrstev. Šance na využití je například v interiéru dopravních prostředků, kde hrozí rychlejší opotřebení a poškození.

„Brzy bude také zahájena sériová výroba sportovního oblečení s unikátní nanovlákennou membránou, která má skvělé vlastnosti, jako jsou: prodyšnost, vysoká paropropustnost a hydrostatická odolnost," dodala Kočárková.

Kromě výzkumu speciálních textilií pro sportovní oblečení si liberecká univerzita může připsat i prvenství ve výzkumu chytrých oděvů s bezpečnostními prvky pro chodce a zejména cyklisty. Reflexní prvky umožňují nejen jejich větší bezpečnost, ale fungují zároveň jako blinkry nebo brzdová světla.