Narovnané stohy reprobeden vypouštějí do prostoru šum. Přesněji řečeno růžový šum, což je zvuk, kterým se testují zvukové systémy, aby se zjistilo, zda mají v celém rozsahu požadovaný přenos. A právě růžovým šumem puštěným naplno do reproduktorové hradby testovali lidé z jabloneckého magistrátu soudržnost a stabilitu stropu nad bazénem v někdejších Městských lázních. „Všechno se klepalo, ale objekt stojí, je to v pořádku,“ sdělil primátor Jablonce Milan Kroupa.

Test proběhl i proto, aby se potvrdil dosud aktuální statický posudek stavby, který říká, že strop je sice v pořádku, ale varuje před akustickým zatížením. „Proto proběhla tahle experimentální zkouška. Potvrdila, že soudržnost klenby je velká a neopadává ani tenký štuk,“ doplnil náměstek primátora Jakub Chuchlík.

Ilustrační foto
TIP NA VÍKEND: Jablonecký běh do pohody

Je to dobrá zpráva, protože o hraní či natáčení klipů v magickém prostoru dávno opuštěného bazénu stojí třeba poprocková kapela Ready Kirken nebo zpěvačka Lenka Dusilová. Ta sem dorazí v rámci projektu Monument/um. Pilotní ročník projektu podpoří několik památek na území někdejších Sudet. Jednou z nich je právě i budova bývalých jabloneckých lázní.

„Ucelený koncept chce upozornit na neutěšený stav vybraných památek a pomoci k jejich oživení,“ píše Lenka Dusilová na svém webu. Koncerty pro památky budou benefičního rázu, výnos ze vstupného poputuje iniciativám dané památky na konkrétní účely. Kromě jabloneckých lázní projekt podpoří kostel v Chrastavě či Zauhlovačku – vodárenskou a zauhlovací věž ve Vratislavicích, kterou zachraňují nadšenci ze spolku AvantgArt.

Budova lázní je zavřená od poloviny 90. let minulého století. Jablonecký magistrát pro prázdný objekt hledá využití dlouhé roky. „Před lety připravil studii přestavby na městskou knihovnu, ale nakonec se o dotaci ani nežádalo. Už studie ukázala, ze jen energetická náročnost by byla čtyřnásobná oproti stávající knihovně,“ přiblížil někdejší náměstek primátora Lukáš Pleticha.

Kapela chválila Boha ve věznici.
FOTO: Kapela chválila Boha na hřišti Věznice Rýnovice

Od té doby se žádný jiný projekt neobjevil. Až nyní, kdy si oživení budovy vzal za své spolek ArtproProstor. První nápad, co s ní, vzešel právě z řad spolku. V polovině dubna odborná i laická veřejnost debatovala v jabloneckém klubu Na Rampě o tom, že by v hale bazénu mohl vzniknout kulturní prostor a v přilehlých místnostech pak kreativní centrum.

Nakonec se přítomní shodli na tom, že vznikne pracovní skupina, která se bude zabývat budoucí náplní budovy bývalých lázní. První schůzka je naplánována na pondělí 13. května. Skupina se sejde v 17.30 hodin v magistrátní zasedací místnosti číslo 301.

„Na prvním setkání se budeme zabývat otázkami co, kdo a pro koho. Tedy jaká jsou silná kulturní a kreativní odvětví Jablonce, jaké potřeby mají skláři, architekti, hudebníci, tanečníci, IT, designéři, výtvarníci a další,“ popsala nositelka nápadu a členka spolku ArtproProstor Anna Strnadová.

Pracovní skupina k lázním se pak má do léta sejít ještě třikrát. Zájemci o účast mohou napsat na e-mail artproprostor@gmail.com. Pro případné dotazy mohou i volat na telefonní číslo 721145563.

Fenomén
Secesní budovu lázní postavil v letech 1908-1910 Emilian Herbig podle projektu architekta Roberta Hemmricha. Jde o hodnotnou ukázku severočeského fenoménu halových lázní.

Tramvaj Tatra T2R v Jablonci nad Nisou.
Tramvajovou trať budou v Jablonci stavět tři roky