Nyní si můžete takovou chvilku vychutnat v příjemném prostředí nově zrekonstruovaného Domu Vína v Jablonci nad Nisou. Nemusíte tak svírat šálek v prokřehlých dlaních, ale v teple a v příjemné atmosféře konverzovat s přáteli.
Po měsících opravných prací není Dům Vína konečně schován pod lešením a plachtami. Návštěvníci zde mohou obdivovat nejen rozšíření prodejny, ale i sklepy, ve kterých velmi rychle získáte pocit, že popíjíte s vinaři uprostřed léta v blízkosti moravských vinic. „Rekonstrukce trvala více než rok. Aktuálně sem mohou lidé přijít ochutnat svařené víno či vybrat vánoční dárek,” sdělil Petr Krejčík z Vinařství Lednice Annovino, sommelier Domu Vína.
Právě svařák hraje v tomto období nezaměnitelnou úlohu. Od počátku adventu ho už ochutnaly stovky lidí, mezi nimi i paní Marie. „Předvánoční čas bez svařáku si neumím představit, tady si ho můžeme navíc vypít v teple,” řekla rodačka z Desné. Tento je navíc štědrý a opravdu vás zahřeje, a hned dvakrát. „Horký nápoj z několika odrůd moravských vín samozřejmě přijde vhod v mrazivých dnech, část výtěžku z jeho prodeje je navíc již tradičně věnována dětskému oddělení. Podobně tomu je i při každoročním tradičním Dýňobraní,” komentoval Krejčík.
Při popíjení lahodného nápoje Vás tak může hřát i pocit, že jste přispěli. Tato akce se v letošním roce koná již po osmé, každoročně tak nemocnici putuje částka kolem deseti tisíc korun. Poslední dny před Vánoci ovšem mnoho lidí nemá na posezení u svařáku pomyšlení. Pokud vás láká ochutnat horké moravské hrozny v kapalné podobě, ale nyní vám nezbývá na návštěvu Domu Vína čas, můžete sem zavítat i mezi svátky či po Novém roce. Svařák zde totiž bude celou zimu.
V Domě Vína ovšem naleznete mnohem více. Stovky lahví vín od více než dvaceti moravských vinařství a průřez víny z celého světa. Můžete tak pod stromeček nebo ke sváteční tabuli přichystat například víno od peruánských indiánů či z rodinného francouzského vinařství.
Pokud si nejste jisti výběrem vín, zdejší zaměstnanci vám s výběrem ochotně poradí. „Zdejší prodavačky - sommelierky jsou přímo zaměstnankyněmi našeho moravského vinařství. Dokáží tak vybrat víno na míru zákazníkovi a to podle jeho představ i dle cenových možností,” dodal zkušený vinař.
Pokud chcete vybrat to pravé ořechové na štědrovečerní tabuli, sáhněte po polosuchých vínech, jako jsou Rulandské šedé či Veltlínské zelené. Ty se údajně nejlépe hodí k bramborovému salátu a řízku. Naopak pokud se chystáte večeřet spíše ve středomořském stylu, na stole by nemělo chybět růžové suché víno či opět polosuché.
Nejpodávanějším druhem vína je aktuálně odrůda Rulandské šedé od vinařů z Lednice. „Stává se takovou nepsanou královnou mezi víny. Toto víno má medové podtóny a příchuť sušených hrušek a ovoce,” vysvětlil Krejčík. Naopak na předvánoční večírek, kde obvykle nechybí chlebíčky, obložené mísy a jednohubky se hodí mladá svěží vína jako je Müller Thurgau.