O výrobek roku se v Libereckém kraji soutěží už podvanácté, za tu dobu získalo ocenění 96 výrobků. Dalších deset produktů získá titul letos. Výsledky budou oficiálně vyhlášeny na krajských dožínkách 5. září ve Frýdlantě.

„Každý výrobek je v soutěži posuzován podle devíti kritérií, jakými jsou například inovativnost, design, použité materiály, suroviny a způsob výroby nebo vliv výrobku na zdraví zákazníka," popsal způsob hodnocení náměstek hejtmana Libereckého kraje Josef Jadrný. Nejobsazenější byly podle něj kategorie maso a masné výrobky, kde bylo 17 produktů, a biopotraviny, kde komise vybírala z osmi výrobků.

Označení Výrobek Libereckého kraje nově ponese také bio kozí tvaroh Jonáš z farmy Josefa Pulíčka v Pěnčíně, Káva Espresso America Blend z pražírny Karla Pejška v Liberci, alkoholický nápoj Bohemia 12 Višeň ze Style Bohemia nebo Šunka od kosti od firmy Podkrkonošská uzenina. Porota se rozhodla ocenit také Syrob mátový od jablonecké firmy Kitl, tmavý ležák Čerťák ze Sklárny a minipivovaru v Harrachově, květový med Kataríny Štáglové a Jeřmanický tvaroh tučný z produkce Zemědělské farmy K.E.K.