Co Vás přivedlo do komunální politiky?
Kandidoval jsem proto, že mi nikdy nebyla a není lhostejná budoucnost obce. Myslím si, že jsem srdcař Zlaté Olešnice. Pomalu dvacet let vedu mladé hasiče, jsem členem Sokola, myslím si, že i docela aktivní ve spolkových činnostech. Před deseti lety jsem šel na radnici s nějakými plány, které se ve většině podařilo realizovat.

Deník na návštěvěDeník na návštěvěZdroj: DeníkOpravdu vše?
Ne vždy se podaří úplně všechno, ale drtivou většinu se nám podařilo dotáhnout. Třeba udržet služby v obci, například provoz pošty. Její zrušení hrozilo už před deseti lety, takže jsme museli hned bojovat. Bojovat ale i o udržení místního obchodu. Dnes tam máme Vietnamce, na což někteří místní nekoukali úplně přívětivě. Ale nakonec zaplaťpánbůh za ně. Daří se nám udržet základní a mateřskou školu. Provozujeme provoz vodní nádrže na koupání, daří se nám udržet místní sokolovnu, sjezdovku. Vesnice zkrátka žije.

Historické fotografie obce Zlatá Olešnice.
Nenápadná vesnička s historií ve středověku. To je Zlatá Olešnice na Jablonecku

Co se dá v obci ještě zlepšit?
Bojujeme s komunálním odpadem, což není problém jen Zlaté Olešnice. U nás je spousta rekreačních objektů k pronájmům. Podle vyhlášky platí jen základ na likvidaci komunálního odpadu. Odpadu ale vyprodukují mnohem více než stálí obyvatelé. Po obci jsou pak připravené pytle s odpadky, které obec musí na své náklady likvidovat.